Alegeri prezidenţiale 2019. Dragnea, Mazăre sau Blejnar, printre persoanele publice care ar putea vota din spatele gratiilor

Data publicării:
dragnea-exit-poll-psd-inquamphotos-octav-ganea (4)
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Printre cei peste 15.000 de deţinuţi care şi-au exprimat intenţia să voteze la alegerile prezidențiale 2019, prin intermediul urnei speciale, s-ar putea afla şi persoanele publice care execută pedepse privative de libertate, de la Liviu Dragnea până la Radu Mazăre.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis că din totalul de peste 20.000 de deţinuţi la nivel naţional, 17.660 au drept de vot, iar dintre aceştia, peste 15.000 au cerut să voteze la alegerile prezidenţiale de duminică.

În cursul zilei de duminică ar putea vota şi Liviu Dragnea. Fostul lider PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor este personajul care încă atrage atenţia opiniei publice, chiar dacă a fost condamnat pe 27 mai, imediat după alegerile europarlamentare. Dragnea este încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde ispăşeşte o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC. Acesta a formulat mai multe căi de atac împotriva deciziei de condamnare.

Tot la Penitenciarul Rahova se află un alt fost politician care ar putea vota duminică: Radu Mazăre. Fostul primar al Constanţei a fost adus din Madagascar pentru a executa pedeapsa de 9 ani de închisoare în dosarul terenurilor şi plajelor din Constanţa.

Alte persoane publice care se află, în prezent, în detenţie şi care ar putea să-şi exercite duminică dreptul de a vota sunt:

- Theodor-Cătălin Nicolescu - Fostul deputat a fost condamnat pe 8 octombrie, pentru luare de mită, la 8 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale ANRP.

- Fostul procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Cătălin Ceort, trimis în judecată după ce a primit 30.000 euro mită din cei 260.000 de euro ceruţi, a fost condamnat definitiv pe 7 octombrie, la patru ani de închisoare. Vlad Cosma, fostul deputat din Ploieşti, a fost denunţător în dosar.

- Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Acesta a fost încarcerat, pe 7 mai 2019, la Penitenciarul Rahova după condamnarea de 5 ani de închisoare cu executare dată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Fostul şef ANAF a fost trimis în judecată de către DNA Ploieşti în anul 2016, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

- Fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, se află la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, recent el a primit alte condamnări: cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi 10 ani de închisoare pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a autorizat plăţi nelegale şi a prejudiciat instituţia cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei.

- Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu execută, în prezent, pedepse dispuse în mai multe dosare, precum Petromservice sau devalizarea FNI.

- Cristian Poteraş, fostul primar al Sectorului 6 din Capitală, este încarcerat după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare, tot pentru eliberarea ilegală a unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane din Sectorul 6.

- Fosta judecătoare Geanina Terceanu, condamnată de instanţa supremă la 7 ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Transferurilor, în care a fost implicat şi Cristian Borcea. Terceanu se află la Penitenciarul de femei Târgşor.

Românii din diaspora au mers la vot încă de vineri, iar cei din ţară sunt aşteptaţi la urne duminică, între orele 7:00-21:00.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţară va avea loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri