Orban, după ce PSD a anunțat că va contesta voturile pentru turul 2: Au avut majoritare, ar fi trebuit să asigure o prevedere mai clară

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban declaratii de presa la guvern
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban spune că totul este pregătit pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, din țară, când pestr 18.000 de secții de votare vor fi deschise românilor cu drept de vot. El a vorbit și despre anunțul șefei PSD, Viorica Dăncilă, că partidul va contesta cele 2000 de voturi pentru turul al doilea care au fost deja trimise.

„Lucrurile stau bine. Pentru asigurarea celor 18.000 de secții de votare si 15.000 de centre de votare sunt mobilizate efective de peste 37.000 de angajați MAI din poliție, jandarmerie, poliția de frontieră și ISU. E asigurată paza la toate secțiile. E asigurată paza pentru toate transporturile privitoare la materialele electorale”, a spus Ludovic Orban.

El a mai spus că mai sunt 8 județe și municipiul București în care nu a fost finalizată trimiterea tuturor materialelor electorale către secțiile de votare, dar că „nu are îndoială” că acestea vor fi distribuite în termen.

Orban le-a cerut managerilor de spitale să se asigure că toți cetățenii internați care doresc să voteze să poată face acest lucru, cu una mobilă.

Premierul a adăugat că timpul pentru vot nu va dura la fel de mult ca al alegerile europarlamentare, pentru că la secțiile de votare sunt suficiente tablete și se derulează un singur vot.

„Președinții birourilor electorale trebuie să ia măsuri pentru a asigura fluidizarea, să folosească toate tabletele care au operatori autorizați”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a răspuns și la anunțul PSD că va contesta cele 2.000 de voturi prin corespondență pentru turul al doilea, trimis înainte de primul tur de scrutin.

Cred că orice cetățean nu trimite votul pe turul 2 în turul 1. Așa s-a considerat procedural corect. Fiecare cetățean păstrează buletinul pentru a vota în turul 2. Am auzit că PSD contestă această procedură, dar PSD, dacă ar fi dorit, având majoritatea parlamentară, ar fi trebuit să asigure o prevedere legală mai clară. S-au trezit acum. Oricum, au adoptat de forță cererile președintelui și modificarea legii care în diaspora produce efecte favorabile și permit românilor să voteze în condiții normale”, a spus Ludovic Orban.

Nu este un lucru normal, nu ştim cine va intra în turul doi, eu cred că trebuie dată dovadă de mai multă transparenţă şi cred că să trimiţi două buletine odată cu toţii candidaţii şi pentru turul unu şi pentru turul doi nu este un lucru bun”, spunea ieri Viorica Dăncilă.

Potrivit AEP, care vor fi desigilate în seara zilei de 24 noiembrie, iar dacă pe buletinul de vot opţiunea pe care a selectat-o alegătorul nu se regăseşte în turul 2, votul va fi anulat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri