Ordonanța pentru prelungirea înscrierilor pe votstrainatate.ro va fi dată abia mâine, deși termenul expiră azi. Care sunt riscurile

Data actualizării: Data publicării:
viorica-dancila-gov.
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că în ședința de guvern de joi va adopta o ordonanță de urgență prin care va fi prelungită, până în data de 15 septembrie, înregistrarea pe votstrainatate.ro pentru ca românii să poată vota la alegerile prezidențiale fie prin corespondență, fie pentru a fi înscriși pe liste în țara în care locuiesc. 

Viorica Dăncilă a spus că „Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019”.

Și în acest caz, premierul îl acuză pe președintele Klaus Iohannis pentru blocarea activității guvernului.

„Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine”, a precizat ea.

În plus, deși astăzi este ultima zi de înscriere a românilor din străinătate la votul pentru alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă a anunțat că  „în aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor”.

În acest context, conducerea AEP afirmă că „a luat hotărârea să mențină aplicația deschisă înregistrărilor”.

Marți, fostul premier Victor Ponta a declarat că„ absolut toate deciziile adoptate în şedinţa de Guvern pot fi atacate în contencios administrativ de orice parte interesată şi se desfiinţează toate”. „Creezi un haos general, nimeni nu știe dacă o hotărâre e bună, dacă nu e bună. La fel, ordonanțe”, adăugat el.

Pentru votul prin corespondență sunt, până la momentul transmiterii acestei știri, peste 33.000 de cereri, iar pentru votul în secții sunt peste 32.000, potrivit site-ului www.votstrainatate.ro.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri