Șeful de campanie al lui Dan Barna, replică pentru Ludovic Orban: Nu se pot câștiga alegerile din primul tur

Data actualizării: Data publicării:
catalin drula usr

Șeful de campanie electorală al lui Dan Barna îl contrazice pe liderul liberal, Ludovic Orban, care afirmase joi, la Târgoviște, că Klaus Iohannis ar putea câștiga alegerile încă din primul tur. „Se poate, doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIV-lea Congres”, spune Cătălin Drulă, ironic, acuzându-l pe liderul PNL că prin asemenea afirmații se situează „la limita fake news-ului”.

Klaus Iohannis este cotat în cel mai recent sondaj cu aproape 46 la sută din intențiile de vot, la mare diferență de următorii candidați clasați, cotați cu mai puțin de 17 procente. Totuși, în România nu s-a mai întâmplat ca alegerile prezidențiale să fie decise încă din primul tur decât în 1990, când Ion Iliescu a câștigat detașat primul scrutin prezidențial organizat după Revoluție.

„Nu se pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur, practic vorbind. Conform Constituției actuale, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din NUMĂRUL TOTAL de alegători înscriși pe liste, NU 50%+1 din cei PREZENȚI la vot. Adică sunt necesare 9.154.045 voturi, conform listelor actuale. La prezența tipică (de ex. Tur 1 2014 - 9.723.232 de alegători), asta înseamnă că ar trebui ca un candidat să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Evident, așa ceva este practic imposibil. Se poate, dar doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIV-lea Congres”, arată, într-o postare pe Facebook, Cătălin Drulă, șeful de campanie al lui Dan Barna. „Prin urmare, informația că Iohannis poate câștiga din primul tur, spusă de Ludovic Orban astăzi, este la limita fake-news-ului”, continuă el.

„Fac apel la Ludovic Orban ca șef de campanie al PNL să păstreze această luptă corectă și să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur 2”, scrie Cătălin Drulă.

De asemenea, el îi cere lui Ludovic Orban să-l convingă pe Klaus Iohannis, să accepte o dezbatere cu Dan Barna. „Românii au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidați înainte de primul tur”, susține Cătălin Drulă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri