Alegeri prezidențiale. Cinci independenți în cursa pentru Cotroceni

Data publicării:
alegeri alegatori cabina vot 5330676-Mediafax Foto-BALAZS ATTILA

Monica Macovei spune că intră singură în competiţia pentru Cotroceni, nemulţumită de candidatul comun al alianţei dintre PDL şi PNL.

Românii vor un independent acuma! Voi câştiga şi voi fi preşedintele României”, a spus Monoca Macovei.

Analiştii spun, însă, altceva.

Doamna Monica Macovei care în mod evident joacă pentru un alt candidat, în cazul acesta, cel mai probabil, domnul Iohannis, domnia sa încercând să tragă voturile dinspre ceea ce se numeşte electoratul băsist”, spune Andrei Țăranu.

Gheorghe Funar mai încearcă o dată să ajungă preşedintele ţării, după ce în 1992, a candidat din partea PUNR s-a clasat pe locul trei după primul tur.

"Gheorghe Funar (...) s-a angajat să participe la competiţia electorală, dar nu în numele PRM, ci ca independent. (...) S-a ajuns la această situaţie deoarece Justiţia încă nu s-a pronunţat în legătură cu modificările la Statutul PRM şi noua conducere a partidului”, a fost mesajul transmis de PRM-aripa Funar.

Senatorul Ioan Ghişe a plecat din PNL şi speră să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat, tot ca indepedent.

Există cetăţeni care îmi declară simpatia, susţinerea prin vot şi le spun: până la candidatură sunt necesare semnături. Fără partid, aştepţi să vezi dacă apar voluntari”, spune el.

Un prezidenţiabil mai puţin cunoscut este Marian Bătăiosu. El şi-a mai încercat norocul în 2009, însă nu a avut suficienţi susţinători ca să se poată înscrie în competiţie.

„Modelul meu de conducător este Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pentru binele comun, voi lua asupra mea păcatele poporului român şi voi conduce ţara cu Crucea într-o mână şi cu Sabia în cealaltă mână. (...) Preşedinţeşte-l pe Marian Bătăiosu pentru a curaţa Grădina Maicii Domnului de iarba cea rea şi a face din ea un colţ de Rai”, explică Marian Bătăiosu pe pagina lui de internet.

Şi deputatul Remus Cernea a anunţat că vrea să candideze independent la Cotroceni. La alegerile prezidenţiale din 2009 a obţinut doar 0,66% din voturi.

Nu toţi cei care se declară indepedenţi sunt sau par a fi întru totul independenţi, ci mai degrabă sunt, aşa cum s-a folosit deja prea mult, iepuri pentru alţi candidaţi. Strâng sau sparg voturile din alte bazine electorale şi în felul acesta influenţează sau lipsesc de potenţialitate pe anumiţi candidaţi să intre în turul doi”, spune Andrei Țăranu.

Până acum s-au anunţat 14 candidaţi la prezidenţialele din 2 noiembrie. Mai mulţi au fost în 1996, când au participat la scrutin 16 persoane. Atunci însă, s-au înscris doar trei independenţi.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri