Aleșii spun că vor eliminarea imunității

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

După ce l-au salvat pe Gabriel Oprea de la urmărirea penală pentru ucidere din culpă, aleşii fac acum pledoarie pentru eliminarea imunităţilor din Constituţie. Iniţiativa deputatului PNL Ovidiu Raeţchi a fost imediat îmbrăţişată de liderii partidelor. Liviu Dragnea plusează chiar: să fie eliminată imunitatea tuturor, de la deputaţi până la preşedinte.

Liberalul Ovidiu Raeţchi le cere politicienilor să renunte la imunitate.

Este absurd, nedrept şi discriminatoriu să îi tratăm pe parlamentari ca fiind supracetăţeni aflaţi deasupra legii. Ne aflăm în pregătirea alegerilor parlamentare, iar un punct esenţial în programul oricărui partid politic de bun-simţ trebuie să conţină neapărat eliminarea imunităţii parlamentare”, spune Ovidiu Raeţchi, deputat PNL, într-un comunicat de presă.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, şi copreşedintele PNL Alina Gorghiu spun că sunt de acord cu ideea.

Dacă vreodată în ţara asta vom reuşi să ajungem la modificarea Constituţiei eu o să - am mai spus lucrul ăsta - o să propun eliminarea imunităţilor pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedintele României. Ori toată lumea este sub lege, adică nimeni nu este deasupra legii, ori adaptăm și alte modele care sunt în alte țări”, spune Liviu Dragnea.

În momentul în care vom avea o majoritate parlamentară astfel încât să poți să promovezi o revizuire a Constituției, atunci putem discuta inclusiv de acest capitol”, a spus Alina Gorghiu.

Liderul Uniunii Salvaţi România, formaţiune care speră să ajungă în viitorul Parlament, susţine şi el eliminarea imunităţilor.

Considerăm inadmisibil votul de ieri din Parlament pe cazul lui Gabriel Oprea. Este inadmisibil ca din nou Parlamentul să interfereze cu o chestiune care ţine strict de Justiţie”, a spus Nicușor Dan.

Votul din Senat a fost criticat şi de preşedintele Klaus Iohannis.

„O parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înțeles nici până acum faptul că vinovăția sau nevinovăția unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanță de judecată”, spune preşedintele, potrivit unui comunicat al președinției.

Critici au venit şi din partea Ambasadei Statelor Unite.

Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, se spune în comunicatul ambasadei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri