Aleşii propun legi trăsnite. Ce inițiative controversate au avut parlamentarii

Data publicării:
cernea

Când au însă câte o propunere, deputaţii şi senatorii pot fi foarte inventivi. Unii se gândesc să sporească drepturile anumitor minorităţi, alţii să le taie. Dar cele mai populare iniţiative rămân cele prin care aleşii cer mai multe zile libere.

Remus Cernea este campionul propunerilor legislative controversate. La începutul lunii aprilie, deputatul pregătea o iniţiativă prin care statul să nu mai finanţeze Biserica Ortodoxă.

„Fiecare cetățean să direcționeze o parte din impozitul pe venit către culte. Politicienii să nu mai aibă prilejul să folosească religia în campaniile electorale”, spune Remus Cernea, deputat independent.

Același deputat a mai propus că instituțiile din subordinea Guvernului să nu mai primească bani de la stat, iar religia să fie scoasă din școli. Recent a atras din nou atenția cu o inițiativă privind parteneriatul civil, care ar da mai multe drepturi persoanelor de același sex ce vor să-și legalizeze relația. Deputatul l-a invitat să semneze propunerea chiar pe președintele Senatului, Crin Antonescu, dar s-a lovit de un refuz.

Doi liberali au venit și ei cu o idee care a stârnit reacții. Nicio minoritate, alta decât cele cu rădăcini românești, să nu mai poată folosi denumirea de român.

O aplecare aparte au parlamentarii pentru zilele libere. De la începutul legislaturii, în doar patru luni, există deja două inițiative în acest sens. Una dintre ele propune ca Ziua Independenței, sărbătorită pe 10 mai, să fie declarată liberă. Și este semnată de nu mai puțin de 78 de liberali și un parlamentar UDMR. Cealaltă propunere este ca cea de-a treia zi de Paște să fie nelucrătoare. Este semnată de 12 parlamentari social-democrați, care au argumente solide pentru ideea lor: avem 12 zile libere pe an, dar patru dintre ele coincid cu weekendul.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri