Aleşii sunt mai fideli vacanţelor decât legilor: Aproape 500 de propuneri legislative aşteaptă să fie dezbătute

Data publicării:
parlament romania getty

În plină vară, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Codului Fiscal. Liderii politici au răspuns prompt. Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a spus că o sesiune extraordinară pe această temă este justificată.

Dar parlamentarii nu s-au grăbit să se întoarcă la muncă. Au programat sesiunea extraordinară la finalul lunii august, cu doar câteva zile înainte de data sesiunii obişnuite.

Imediat după alegerile prezidenţiale, partidele politice şi-a asumat că în cel mai scurt timp vor adopta o lege a votului prin corespondenţă.

Au existat cetăţeni români care au aşteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este inacceptabil. Mi-am cerut scuze. Am plătit preţul politic”, a spus Victor Ponta.

Votul prin corespondență. Sunt nemulțumit de modul în care este gestionat acest proiect”, a mai spus preşedintele ţării, Klaus Iohannis.

Cele cinci luni ale sesiunii ordinare de la începutul acestui an nu le-au ajuns, aşa că liberalii au promis la mijlocul acestei veri că vor propune sesiune extraordinară pentru a rezolva problema votului românilor din străinătate. Între timp, însă, au renunţat la idee.

Acum, PNL speră să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură şi să-i convingă pe aleşi să discute şi despre diaspora, odată cu reexaminarea Codului Fiscal.

În momentul de faţă, Codul Fiscal are cea mai mare atenţie. Asta nu înseamnă că nu se pot trece în paralel şi alte legi, că vorbim de legea votului prin corespondenţă sau alte restanţe. Importantă este eficientizarea activităţii parlamentare per ansamblu, ca să avem cât mai puţine restanţe”, este de părere Radu Magdin, analist politic.

La începutul acestui an, în contextul crizei francului elveţian, parlamentarii s-au pus pe treabă. Deputaţii jurişti au dezbătut după sărbători o lege a insolvenţei persoanelor fizice.

În momentul în care vom avea un raport pe legea insolvenţei persoanelor fizice, în 24 de ore vom convoca o şedinţă extraordinară a Camerei Deputaţilor”, spunea preşedintele Camerei Deputaţilor la începutul acestul an.

Numai că raportul a fost gata după câteva luni, aşa că aleşii nu şi-au mai întrerupt vacanţa de iarnă.

De-a lungul timpului, parlamentarii au fost cu greu convinşi să renunţe la vacanţele lor.

În acest moment, 490 de legi au termen de depunere a raportului depăşit şi zac în comisiile de specialitate Niciodată, însă, deputaţii şi senatorii nu s-au gândit să facă o sesiune extraordinară pentru a le dezbate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri