Alexandru Nazare despre revenirea în politică a foștilor șefi de stat: Președintele trebuie să facă ce crede

Data publicării:
nazare

Liberalii vor să scurteze la patru ani mandatul președintelui României și să îi interzică acestuia să revină în politică după ce părăsește Palatul Cotroceni. Victor Ponta e de acord cu reducerea mandatului, dar are dubii asupra interdicțiilor impuse foștilor președinți. 

Nu e constituțional, există dreptul de a alege și a fi ales. Ideea de a se reveni la mandatul de patru ani nu e nouă, a fost evocată și de Traian Băsescu și de diverse partide. Partidele de la noi au nevoie de locomotive electorale. Când nu o mai au se aglutinează în jurul acesteia. Am avut experiențe: Iliescu, Băsescu. Emil Constantinescu a avut o situație ambiguă, a fost președintele unei coaliții mari, cu orgolii și interese diferite. Chiar dacă alegerile ar fi la mijlocul termenului, pot exista oricând alegeri anticipate. Vom vedea și care vor fi puterile președintelui”, a spus politologul Andrei Țăranu.

Nu cred că a fost vreodată o problemă în a discuta despre patru ani de mandat, dar nu înțeleg de ce intră în aria de preocupare a celor de la USL. Președintele trebuie să facă ce crede după ce își termină mandatul. Nu înțeleg de ce domnii de la PNL vin cu o asemenea propunere. Cred că nici Tudor Chiuariu nu a reușit să găsească o declarație credibilă, din câte am auzit nu mi s-a părut o explicație credibilă, poate e un mod de a reacționa al PNL în situația în care se văd în afara coabitării între președinte și premier. Așa se adâncește de fapt criza din USL și ne concentrăm pe discuții politice, fără rezultat, decât pe guvernare”, a explicat Alexandru Nazare, vicepreședinte PDL și fost ministru al transporturilor.

Cel mai probabil e încă un statement al lui Chiuariu, care a spus că are multe amendamente pe care vrea să le prezinte comisiei. Subiectul prezidențial e unul dintre cele mai importante, a și declanșat într-un fel revizuirea Constituției. După ce s-a întâmplat în vara lui 2012, după prima coabitare cu alegeri, avem o situație ciudată: un sistem semiprezidențial, cu un președinte mai slab ca cel din Franța, cu două puteri executive care des intră în conflict. În contextul în care sunt suspiciuni în USL, Chiuariu e portavocea unui curent din PNL, mai degrabă maximal în ceea ce îl privește pe Antonescu în formula în care el ar dori să ajungă președinte”, a spus Andrei Țăranu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri