Alianța Vestului. Primarul PSD care nu se aliniază poziției partidului

Data actualizării: Data publicării:
alianta

Alianța Vestului e privită cu ostilitate de PSD. Parteneriatul dintre cele 4 orașe vestice, Arad, Cluj, Oradea și Timișoara, e văzută de unii social democraţi chiar ca un atac la adresa integrităţii teritoriale a României. Edilii celor 4 oraşe aliate spun însă că nu urmăreasc decât dezvoltatea şi bunăstarea comunităilor lor.

Primarii celor patru oraşe care fac parte din Alianţa Vestului spun că s-au aliat ca să-şi poate gestionea mai bine banii şi priorităţile de dezvoltare.

Nicolae Robu, primar Timişoara: Nu am vrut să speriem pe nimeni. Noi am vrut să dăm un semnal că lucrurile pot fi făcute și altfel. Nu știu cum se folosesc banii în Capitală, dar noi, din puținii bani, din păcate, ni se ia totul la bugetul centralizat.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad: Când vezi că nu se întâmplă nimic, te asociezi și faci tu. Este vorba de 4 orașe. Ideea este să punem pe masă aceste proiecte. Ideea există în Europa, în România, am solicitat un punct de vedere de la Bruxelles și ei au spus bravo.

Specialiştii susţin această idee, dar văd şi riscurile.

Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy: Singura vulnerabilitate a acestei inițiative este mentalitatea celor de la București cărora le e frică ca nu cumva să piardă controlul pentru că nu se pune problema, altă problemă nu suntem nici Catalunia, nici Scoția.

Reacția lui Ilie Bolojan, după ce PSD a acuzat că „Alianţa Vestului” e un pericol la adresa integrității statului

Viorel Nistor, analist administrativ şi politic: O văd ca şi pe un proiect comun de eficientizare a administraţiei locale şi ca unicul mijloc la dispoziţie în acest moment de atragere eficientă a fondurilor europene.

Cele patru judeţe ale alianţei au avut în ultimii ani creşteri substanţiale ale veniturilor şi nivelului de trai. Datele arată că în judeţul Timiş, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de peste 12.000 de euro. Rata şomajului a fost în 2017 una dintre cele mai mici din ţară, 1,1%, în timp ce judeţul a avut un produs intren brut de 9,5 miliarde de euro.

Reacția PSD la „Alianța Vestului”: „Nu a existat un pericol mai mare la adresa integrității statului român”

Clujul a avut anul trecut un PIB pe cap locuitor de peste 11.000 de euro. Şi aici şomajul a fost scăzut - 2,1%.

Şi judeţul Arad este în plină dezvoltare. Cu o populaţie de aproape 420.000 de locuitori şi cu o rată a şomajului de 2%, anul trecut produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de peste 9.000 de euro.

Şi în judeţul Bihor cifrele sunt bune. Rata şomajului a fost anul trecut de 2,4%, iar PIB-ul pe locuitor de peste 7.600 de euro, la o populaţie estimată în acest an la 570 de mii de locuitori.

Oamenii salută uniunea.

-Cred că este bună inițiativa din punctul de vedere al bugetului care ar rămâne la nivel regional.

-Ne-am săturat de cei din Sud şi de conducerea lor.

-Politicienii nu sunt destul de bine instruiţi ca să poată să conducă o ţară.

Nu toţi social democraţii critică iniţiativa Vestului. Primarul Constanței o salută.

Decebal Făgădău, primarul Constanței: Este nevoie de oameni care să țină echilibrul, indiferent de culoarea politică a celor care funcționează în aceste zone.

În primul trimestru din 2019, Alianța Vestului va dobândi şi personalitate juridică.

Citiți și: 

 

Al 5-lea oraș care vrea să se alăture Alianței Vestului. Primarul e nemulțumit că Guvernul nu dezvoltă infrastructura

Deputat de Iaşi: O asociație intercomunitară „Alianța Est-Vest” rămâne soluția viitorului și pentru Moldova

Sătul de promisiunile Bucureștiului, Clujul își face singur spital regional

CTP: Dacă noi ne ducem în șanț față de UE, Transilvania nu va face asta!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri