Sari la conținut

Alina Gorghiu: Asumarea răspunderii Guvernului pe Codul fiscal nu poate fi o variantă

„Evident că nu este o variantă angajarea răspunderii Guvernului, a fost doar o remarcă hazardată a premierului care niciodată nu analizează. Ar trebui să respiri adânc înainte să emiți o asemenea opinie și să îți dai seama că ar trebui să cunoști Constituția înainte să spui că asumarea răspunderii pe Cod poate fi o variantă. Nu poate. Proiectul este în procedură parlamentară, iar jurisprudența constituțională interzice acest lucru. Dar nu e niciun fel de problemă - premierul României poate să spună orice, că nu are răspunderea vorbelor sale”, a declarat Gorghiu, marți, la Adevărul Live.

Alina Gorghiu a adăugat că, deși liberalii susțin ideea relaxării fiscale și a reducerii TVA, este necesar ca Guvernul să prezinte anumite cifre prin care să dovedească că „lucrurile vor fi în regulă și după 2016” și că PSD nu va lăsa viitorului guvern un „teren uscat”.

„Nimeni din PNL, nimeni de la Cotroceni, nimeni din societatea civilă, FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială nu a dat nici foc la Codul fiscal, nici nu l-au aruncat la gunoi atunci când au spus că măsurile sunt bune, dar trebuie să vedem dacă au sustenabilitate pentru că altfel riscul este să nu vină Victor Ponta cu cifre care să ne asigure că lucrurile vor fi în regulă și după 2016. (...) Teama PNL este că, nefiind justificate toate aceste lucruri de către PSD, ne punem problema unor castane fierbinți pe care va trebui să le scoatem noi când ajungem la guvernare”, a mai spus aceasta.

Copreședintele PNL a opinat că premierul Victor Ponta reduce întreaga discuție pe tema Codului fiscal la „ești pentru TVA 19% sau ești împotriva TVA 19%”, dar a subliniat că o dezbatere argumentată privind acest proiect este necesară.