Sari la conținut

Alina Gorghiu: Tehnocrația este doar o soluție temporară

Foto: Agerpres

PNL este concentrat în acest an pentru a câștiga alegerile locale și parlamentare. În urma acestor alegeri, ne dorim să administrăm cât mai bine și cât mai multe orașe ale României, iar în toamnă să formăm majoritatea parlamentară pentru desemnarea unui premier liberal. Analizele consilierului prezidențial reprezintă punctul său personal de vedere pe care îl respect, dar nu reprezintă și viziunea Partidului Național Liberal. Tehnocrația este doar o soluție temporară, viabilă doar pe termen scurt, pentru a asigura stabilitate într-un an electoral complicat”, a susținut Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Fosta coaliție de stânga la putere în România reprezintă o șansă bună de forțe care să totalizeze voturi în alegerile parlamentare din decembrie, dar este puțin probabil să obțină suficient sprijin pentru a forma un guvern, a declarat, miercuri, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan.

Cele două mari partide - social-democrații de stânga (PSD) și rivalii lor politici, liberalii centriști (PNL) - ar obține fiecare în jur de 32-35% din voturi, mai puțin de 50% pentru a propune un premier, consideră Laurențiu-Mihai Ștefan, consilierul pe politică internă al lui Klaus Iohannis, într-o declarație la Summitul pentru Investiții în Europa de Est, organizat de Reuters (Reuters Eastern Europe Investment Summit).

Potrivit lui Laurențiu Ștefan, în condițiile în care niciun partid nu va câștiga majoritatea care să-i permită formarea pe cont propriu a unui guvern, nu este exclusă numirea unui alt tehnocrat ca prim-ministru.

„Evident, președintele va fi în căutarea unui prim-ministru. Vom vedea dacă este un prim-ministru politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, să nu mai vorbim chiar și de un tehnocrat... există încă multe semne de întrebare”, a declarat Ștefan.

Întrebat dacă Dacian Cioloș și-ar putea păstra postul, Laurențiu Ștefan a răspuns: „Este un avantaj pentru politica românească. Vorbind la nivel foarte abstract, eu cred că România și partidele din România ar putea avea o sursă valoroasă dacă el decide să intre în arenă (după alegeri)”.