Amânarea ratelor. Ciolacu: Dăm o lege prin care până în septembrie să nu se plătească dobânzi la dobânzi

Data publicării:
marcel ciolacu - ganea - 20190611140312_OGN_0662-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, anunță că PSD va trece săptămâna viitoare prin Parlament o lege prin care cei care solicită o amânare a ratelor până în septembrie să nu plătească „dobânzi la dobânzi”.

Ordonanța guvernului de săptămâna aceasta, prin care se dă posibilitatea de amânare a plății ratelor pe perioada stării de urgență, prevede o  recapitalizare a dobânzilor pentru perioada de suspendare a plății creditului. Măsura, controversată, a primit numele de „dobândă la dobândă”.

„Cei care vorbesc de „dobânda la dobândă” (capitalizarea dobânzii) nu înțeleg cum funcționează o piață financiară, cum funcționează o economie în general. Pe perioada celor nouă luni de zile, cât se amână plata ratelor, sistemul financiar-bancar trebuie să funcționeze, or pierderile suferite s-ar fi repercutat asupra celor care își vor plăti în continuare ratele la timp”, a explicat, vineri seara, la Digi24, ministrul finanțelor, Florin Cîțu. „Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri”, a arătat șeful Finanțelor.

„Ce fac Orban și guvernul care a fost pus pentru a avea puteri depline și a conduce? Mai nimic. Au dat o ordonanță de urgență joi, care nici acum nu a fost publicată. În acest timp, oamenii sunt îngrijorați de ratele care vin peste ei în condițiile în care mulți nu mai au salarii. Săptămâna viitoare vom trece prin Parlament o lege care va oferi celor care au rate o amânare pâna la sfârșitul lui septembrie. Și fără să plătească dobânzi la dobânzi cum vrea #CituLucruriFantastice”, a scris Marcel Ciolacu, sâmbătă seara, pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Liderul PSD nu dă detalii în privința proiectului prin care intenționează să anuleze această prevedere a ordonanței de urgență, dar spune că l-a depus deja la Parlament, iar intenția este ca suspendarea ratelor la bănci să se facă fără dobânzi și fără penalități.

Lunea trecută, Marcel Ciolacu anunța că PSD, ALDE și Pro România vor depune un proiect de lege în Parlament care include o serie de facilități fiscale, amânare și reeșalonare de plăți acordate companiilor și angajaților acestora.  Printre măsurile se numără amânarea plății, la cerearea operatorului economic, a contribuțiilor sociale aferente veniturilor din salarii și a plății contribuției de asigurări sociale pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie, dar și amânarea plății la utilități (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice și pentru firme, pentru o perioadă de 3 luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eșalonate pe o perioadă de 12 luni.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri