DPA şi ZDF au corectat ştirea care spunea că „România a anexat provincia maghiară Transilvania”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis

Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania, saşii transilvăneni s-au pronunţat pentru noul stat, iar relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal, subliniază Ambasada Germaniei la Bucureşti, adăugând că a solicitat DPA şi ZDF să corecteze materialele în care se referă la anexarea provinciei maghiare Transilvania.

ambasadorul germaniei
Klaus Iohannis, președintele României, alături de ambasadorul Germaniei la București, Ambasadorul Cord Meier-Klodt

ACTUALIZARE 16:55 - Televiziunea germană de stat ZDF a rectificat știrea despre „anexarea unei pro „anexare” cu „câștig teritorial”. 

Televiziunea germană de stat ZDF a făcut o rectificare pe site a știrii despre Centenarul Unirii României, după cum arată pagina electronică a postului TV. Televiziunea a înlocuit termenul „anexare” cu „câștig teritorial” în privința Transilvaniei.

Știrea ZDF a fost preluată integral de la agenția publică de presă DPA.

Rectificarea, marcată ca atare, vine pe fondul protestului oficial al Ministerului român de Externe, dar și după ce Ambasada Germaniei a solicitat Agenţiei de Presă dpa şi postului tv ZDF corectarea pasajelor din articolul referitor la Centenar.


„Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş”, precizează reprezentanţa diplomatică, adăugând că "relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal".

Pe cale de consecinţă, Ambasada Germaniei anunţă că a solicitat Agenţiei Germane de Presă DPA şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul „Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens“, publicat la 01.12.2018.

Citiți și: 
Reacție dură a MAE după ce Agenția Germană de Presă a scris că România a sărbătorit un secol de la „anexarea provinciei maghiare Transilvania”

MAE afirmă, după ce DPA a scris că la 1 decembrie România a sărbătorit 100 de ani de la anexarea provinciei maghiare Transilvania, că aceasta este o abordare tendenţioasă, dovedind necunoaşterea istoriei şi că a solicitat rectificarea ştirii.

Erorile grave pe care le conţine ştirea de presă menţionată, „din necunoaştere sau rea intenţie”, aduc atingere adevărului istoric şi prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) şi Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificaţiei acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-media de informare corectă şi obiectivă a publicului, notează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri pe lângă redacţia Agenţiei Germane de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), în vederea oferirii clarificărilor necesare şi solicitării rectificării celor prezentate.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri