Ambasada SUA, reacție dură la postarea lui Vâlcov în care asocia însemnele Forumului Democrat al Germanilor din România cu svastica

Data actualizării: Data publicării:
darius valcov inquam octav ganea
Darius Vâlcov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasada SUA la Bucureşti anunţă că împărtăşeşte îngrijorările exprimate de Ambasada Germaniei după postarea în care consilierul premierului, Darius Vâlcov, asocia însemnele Forumului Democrat al Germanilor din România cu svastica. Ambasada Germaniei a condamnat ferm miercuri „orice formă de discriminare, defăimare sau duşmănie faţă de minoritatea germană şi faţă de oricare altă minoritate din România” şi a transmis mulţumiri tuturor celor care şi-au arătat susţinerea şi au luat poziţie împotriva acuzaţiilor „lipsite de orice fundament” care s-au adus minorităţii germane.

darius valcov inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Ambasada SUA împărtăşeşte îngrijorările exprimate de Ambasada Germaniei în declaraţia din 5 septembrie”, a scris reprezentanţa diplomatică pe pagina sa de Facebook, distribuind postarea ambasadei Germaniei.

Ambasada Germaniei a postat, miercuri, un mesaj pe Facebook intitulat „Cu privire la cele mai recente acuzaţii împotriva minorităţii germane din România”, în care anunţă că a primit numeroase mesaje de susţinere în ultimele zile.

„Numeroşi politicieni, reprezentanţi ai minorităţilor, ai mediului de afaceri, grupuri ale societăţii civile şi persoane particulare şi-au exprimat în ultimele zilele indignarea cu privire la declaraţiile defăimătoare şi ofensatoare despre minoritatea germană şi au asigurat minoritatea germană de susţinerea lor. Multe dintre aceste reacţii de susţinere au fost transmise direct şi Ambasadei. Ambasada Germaniei le mulţumeşte în mod expres acestor susţinători”, se arată în mesaj.

De asemenea, reprezentanţii Ambasadei condamnă ferm toate acuzaţiile care s-au adus în spaţiul public.

„Dorim să profităm de această ocazie pentru a sublinia în mod clar: condamnăm ferm orice formă de discriminare, defăimare sau duşmănie faţă de minoritatea germană şi faţă de oricare altă minoritate din România. Acuzaţiile de felul celor formulate în ultimele zile sunt lipsite de orice fundament şi pentru ele nu există justificare. Le mulţumim celor care au luat hotărât poziţie împotriva acestor acuzaţii”, se mai arată în mesaj.

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a spus că „o serie de membri PSD au reluat atacurile mizerabile” la adresa minorităţii germane şi a reprezentantului ei legitim în Parlament, Guvern şi relaţii internaţionale, Forumul Democrat al Germanilor din România, şi că este indamisibil că Darius Vâlcov nu a fost demis imediat de către premierul Viorica Dăncilă, căreia îi „solicită imperativ” acest lucru.

De asemenea, Ganţ a cerut PSD şi lui Liviu Dragnea, miercuri, în plenul Camerei, să se delimiteze de declaraţiile unor asemenea membri, inclusiv de cele ale fostului ministru Liviu Pop.

Luni, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare, demiterea consilierului Darius Vâlcov, după postarea în care acesta asocia însemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica.

Consilierul premierului, Darius Vâcov, a postat duminică pe pagina sa de Facebook un clip video care sugerează că #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste. În montaj apare şi o fotografie cu preşedintele Iohannis, pe care îl aseamănă cu Hitler.

De asemenea, în 23 august, senatorul PSD Liviu Pop a afirmat, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis a condus o organizaţie care este un „continuator” al unui grup nazist, fostul ministru al Educaţiei spunând că are aceste informaţii „de pe net”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri