Foto Iohannis le-a spus ambasadorilor țărilor UE că „va ridica” subiectul Schengen la Consiliul European. Ambasadoarea Austriei a lipsit

Data actualizării: Data publicării:
iohannis luminita odobescu
Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în România. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o întrevedere cu ambasadorii țărilor UE la București. La întâlnire, Austria a fost reprezentată de însărcinatul cu afaceri. În cadrul întâlnirii, președintele le-a transmis ambasadorilor „hotărârea țării noastre de a găsi soluții pentru a depăși acest blocaj și de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil”.

În cadrul întrevederii au fost abordate, în principal, teme de actualitate ale agendei europene, inclusiv în perspectiva Consiliului European din data de 15 decembrie 2022.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis le-a spus ambasadorilor că „va ridica” subiectul Schengen „la Consiliul European din această săptămână”.

„Președintele României s-a referit la blocajul regretabil și nejustificat al aderării României la spațiul Schengen, care este contrar acestor principii și realităților demonstrate prin date solide și rapoarte ale Comisiei Europene care atestă rezultatele extrem de pozitive ale României în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și controlarea migrației ilegale. Mulțumind tuturor partenerilor europeni care au sprijinit eforturile României în mod corect și într-un spirit european, Președintele Klaus Iohannis a reafirmat hotărârea țării noastre de a găsi soluții pentru a depăși acest blocaj și de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil. A informat, de asemenea, că va ridica subiectul la Consiliul European din această săptămână”, transmite Administrația Prezidențială.

La întâlnirea cu ambasadorii au mai fost abordate subiecte precum războiul din Ucraina, extinderea Uniunii Europene și problemele cu care se confruntă Republica Moldova.

ACTUALIZARE: După ce Însărcinatul cu afaceri al Austriei a declarat că ambasadoarea a lipsit pentru că „este în vacanță”, Ambasada Austriei la București a transmis o informare de presă potrivit căreia Adelheid Folie a lipsit pentru că „a suferit în weekend o intervenție medicală” care era planificată de mai mult timp. Folie „se va întoarce la birou după Crăciun”, mai transmite ambasada.

Citește și Ambasadoarea Austriei a lipsit de la întâlnirea cu Iohannis pentru că „este în vacanță”

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în România. Foto: presidency.ro
Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în România. Foto: presidency.ro

-Știrea inițială-

Ambasadoarea Austriei la București, Adelheid Folie, nu a ajuns la întâlnirea ambasadorilor din Uniunea Europeană cu președintele Klaus Iohannis.

La reuniunea începută la ora 11:00, adjunctul ambasadoarei participă.

Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu toți ambasadorii din UE aflați în funcție la București.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit luni, la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe din UE, cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, la invitația celui din urmă. MAE transmite că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creșterea migrației ilegale dar ministrul Aurescu a spus că „aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”.

Klaus Iohannis a vorbit luni seara despre refuzul Austriei de a permite aderarea României la spațiul Schengen. Președintele a spus că este „hotărât să ducă lucrurile până vom fi în Spațiul Schengen. Vom continua discuțiile cu partea austriacă și cu CE”. „Acest vot chiar dacă m-a supărat și m-a dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi”, a adăugat Iohannis.

„De aceea, nici românii nu au înțeles de unde până unde acest refuz, și oamenii sunt supărați, mulți sunt de-a dreptul revoltați și pot să-i înțeleg".

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri