Ambasadoarea desemnată a SUA a sosit în România. Kathleen Kavalec a fost primită de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadoarea desemnată a Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a sosit la Bucureşti.
Ambasadoarea desemnată a Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a sosit la Bucureşti. Foto: Facebook/Ambasada SUA

Ambasadoarea desemnată a Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a sosit, joi, la Bucureşti şi a fost primită de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, alături de care a discutat prioritățile care trebuie urmărite în relația bilaterală.

În discuţiile de la minister, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la contextul de securitate regional, marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat că România rămâne un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre, și a reiterat interesul României pentru viitoarea strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre.

Ministrul de externe român a transmis, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României și a aliaților europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianței, demonstrat și de creșterea consistentă a prezenței militare americane în România după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Bogdan Aurescu a reamintit şi obiectivul comun al României și al SUA de includere a țării noastre în Programul Visa Waiver, reliefând dorința părții române pentru intensificarea cooperării în domeniu, precum și necesitatea înregistrării de progrese substanțiale în perioada mandatului ambasadoarei Kavalec în România.

La rândul ei, Kathleen Kavalec a spus că România este un partener și aliat puternic, foarte apreciat al SUA și a asigurat că va depune toate eforturile pentru a contribui la dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american.

Diplomatul american a salutat, totodată, eforturile deosebite realizate de țara noastră în sprijinul Ucrainei și Republicii Moldova, respectiv în asigurarea securității energetice – evidențiind capacitatea României de a se poziționa drept exemplu la nivel regional, inclusiv în ceea ce privește independența energetică.

În următoarele zile, Kavalec va prezenta scrisorile de acreditare preşedintelui Klaus Iohannis şi se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, informează Agerpres.

Cine este Kathleen Kavalec

Kathleen Ann Kavalec, membră de carieră a Înaltului Serviciu de Afaceri Externe cu rang de ministru-consilier, a ocupat funcţia de şef al Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Bosnia şi Herţegovina, fiind detaşată de la Departamentul de Stat din 2019.

Anterior, Kavalec a ocupat funcţia de subsecretar adjunct în cadrul Biroului pentru afaceri europene şi eurasiatice al Departamentului de Stat. Înainte de aceasta, ea a fost director al Biroului pentru afaceri ruseşti şi şef adjunct al Misiunii Statelor Unite ale Americii la UNESCO, în Paris.

Kathleen Kavalec a supervizat importante programe de asistenţă externă ale SUA în calitate de coordonator adjunct pentru asistenţă în cadrul Biroului european şi de director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare.

Printre celelalte misiuni în străinătate se numără cea de ofiţer pentru afaceri culturale la Ambasada SUA din Bucureşti, consilier politic la Ambasada SUA din Kiev şi ofiţer politic la Ambasada SUA din Moscova.

Originară din California, Kavalec a obţinut o diplomă în ştiinţe politice la Universitatea California din Berkeley şi un masterat în servicii externe la Universitatea Georgetown din Washington, D.C. Aceasta vorbeşte română, spaniolă, portugheză, franceză şi rusă.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri