Sari la conținut

Ambasadorul României în Costa Rica, rechemat de președinte. Precizările MAE

Ambasadorul României din Costa Rica a fost rechemat. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în acest sens, un decret.

ACTUALIZARE. Ministerul român al Afacerilor Externe precizează motivul pentru care președintele a semnat decretul de rechemare a ambasadorului:

„Decizia de încheiere a mandatului domnului Ion Vîlcu s-a realizat la solicitarea acestuia, înaintată la începutul lunii martie, și are la bază o motivație exclusiv profesională, care se referă la noua calitate pe care Ion Vîlcu o va ocupa în cadrul conducerii Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO).

Preluarea acestei poziții importante de decizie și influență în cadrul acestui organism internațional reprezintă o confirmare a expertizei și calității profesionale a diplomaților români în plan multilateral”, se arată într-un răspuns MAE la solicitarea Digi24.


Nu se ştie oficial de ce şeful statului l-a rechemat în ţară pe Ion Vîlcu, dar în ultima perioadă, Costa Rica a fost în atenţia publică după ce acolo au anunțat că se află Elena Udrea şi Alina Bica. De altfel, Elena Udrea a cerut statutul de refugiat politic.

Ion Vîlcu reprezintă România în Mexic, Nicaragua, El Salvador, Guatemala şi Honduras.

Site-ul Administrației Prezidențiale anunță că președintele a semnat miercuri un „Decret privind rechemarea domnului Ion Vîlcu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotențiar al României în Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, Republica Costa Rica, Republica Guatemala şi în Republica Honduras”.

MAE preciza vineri că Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autoritățile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară, formulată de Elena Udrea.

Pe aceeași temă