Ambasadorul României la Budapesta nu s-a prezentat la MAE ungar. Reacția oficialilor maghiari

Data actualizării: Data publicării:
marius lazurca ambasadorul la chisinau mfax

Marius Lazurca, ambasadorul român în Ungaria, nu s-a prezentat, vineri, la Ministerul Afacerilor Externe din această țară, după ce a fost convocat pe tema conflictului de la cimitirul din Valea Uzului.

Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat pentru astăzi, dar nu s-a prezentat pentru discuții la MAE ungar, transmite corespondentul Digi24 Balazs Barabas în țara vecină.

Acesta a refuzat dialogul, ceea ce este fără precedent în diplomație, a declarat azi secretarul de stat în MAE ungar, Levente Magyar.

Ambasadorul a invocat o indicație venită de la București, un gest „dincolo de orice politețe și prietenie”, a spus Magyar.

Acesta a mai spus că intențiile României de a construi bune relații sunt puse sub semnul întrebării. „Forțele de ordine române au urmărit pasive violarea mormintelor, loviturile atacatorilor români contra protestatarilor pașnici maghiari”, a spus Levente Magyar.

„Toate acestea s-au întâmplat într-o țară care este la președinția UE și în care Papa a făcut o vizită zilele trecute. Ungaria așteaptă din partea României să cercetere în detaliu acest "caz revoltător" și să ofere explicații credibile despre cum s-au putut întâmpla aceste evenimente”, a adăugat secretarul de stat.

Tamas Menczer, un alt secretar de stat în MAE ungar, într-o postare pe Facebook, a notat că este inacceptabil ca ambasadorul român să refuze dialogul.

„Noi dorim relatii pașnice și bune cu România, dorim ca maghiarii din Transilvania și românii să trăiască împreuna în pace. Dar fără parteneri acest lucru nu merge”, a scris Menczer.

Convocarea ambasadorului român la MAE ungar

Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul României în Ungaria pentru a da explicații privind incidentele de joi de la Cimitirul militar internațional din Valea Uzului.

Vicepremierul Zsolt Semjen a scris, joi seara, pe Facebook: „Dacă politica românească nu a vrut să împiedice această barbarie, atunci e un scandal moral, iar dacă nu a putut, atunci e un faliment administrativ”.

Anterior, MAE de la Budapesta anunțase că a înaintat Guvernului României o notă de protest. Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, l-a contactat telefonic pe omologul său român, Teodor Meleșcanu și a cerut, referitor la manifestările de joi din Valea Uzului, ca partea română să nu dea curs „provocărilor” și să ia toate măsurile pentru evitarea violențelor.

„Toată lumea are dreptul să își comemoreze eroii, dar acest lucru nu se poate întâmpla contra legii și prin lezarea sentimentelor altora”, se afirmă în comunicatul MAE ungar în care este citat șeful diplomației de la Budapesta.

Ulterior, ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit la telefon cu omologul din Ungaria și i-a cerut, în contextul incidentelor de la cimitirul militar internațional de la Valea Uzului să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”.

Kelemen Hunor: România şi-a arătat faţa adevărată, prin incidentele de la cimitirul din Valea Uzului

Incidentele de joi de la cimitirul din Valea Uzului au reprezentat un act de vandalism şi de barbarie, iar UDMR va sesiza forurile internaţionale, a declarat la RFI preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor spune că ceea ce s-a întâmplat joi la Cimitirul Miliar din Valea Uzului ”a fost un act de vandalism, de barbarie”.

„Să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropaţi, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizaţii nonguvernamentale, plus câţiva preoţi, plus foşti militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foşti europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanţ. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat faţa adevărată, modelul european de protecţie a minorităţilor, asta este faţa adevărată a României în 2019”, a declarat Kelemen Hunor, citat de News.ro.

Liderul UDMR precizează că se va adresa instituţiilor internaţionale: „Nu ne vom opri aici, nu se poate să rămână această pată pe obrazul societăţii. Vom face toate demersurile politice legale în justiţie, la forurile internaţionale, vom arăta toate pozele, toate înregistrările, exact cum s-a întâmplat, ca să vadă lumea cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate. De la Uniunea Europeană, până la toţi partenerii României”.

Atenţionat că la incidentele de joi de la cimitirul din Valea Uzului au participat reprezentanţi ai unor organizaţii naţionaliste, cu tentă extremistă şi nu simpli cetăţeni români, Kelemen Hunor a răspuns: „Sigur, eu nu voi generaliza, dar în acest moment, acest lucru se vede, acest lucru este transmis către exterior, pentru că nu au intervenit şi ar fi trebuit să intervină mult mai ferm jandarmii, Guvernul şi toate instituţiile abilitate în acest sens”.

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri