Sari la conținut

Ambasadorul SUA: Noi ne menţinem încrederea în munca Codruţei Kovesi

Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a declarat, joi, la Parlament, că își menține încrederea în activitatea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în condițiile în care a existat și o analiză a autorităților din România. Declarația ambasadorului american a venit la finalul unei întrevederi cu Liviu Dragnea, președinte al Camerei deputaților și al PSD.

Inquam Photos - Adel Al-Haddad klemm

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Adel Al-Haddad

Întrebat dacă guvernul SUA şi ambasada o susţin în continuare pe Laura Codruţa Kovesi, Hans Klemm a spus: „Noi ne menţinem încrederea în munca ei şi această muncă a fost analizată de autorităţile judiciare din România. Avem încredere în asta”.

De asemenea, chestionat dacă Laura Codruţa Kovesi este în pericol din cauza scandalului din DNA, ambasadorul a susţinut că „aceasta va trebui să fie decizia luată de autorităţile româneşti”.

Întrevederea Liviu Dragnea - Hans Klemm a avut loc, joi, la Parlament, cu ocazia încheierii activității în România a adjunctului șefului misiunii diplomatice a SUA, Dean Thompson.

Șeful PSD, Liviu Dragnea, spunea, miercuri, că scandalul din interiorul DNA ar afecta încrederea în sistemul judiciar în ansamblu.

„Cred că ministrul Justiției, în perioada următoare, va avea o poziție. Este totuși o situație fără precedent, cu poziții publice din partea unor magistrați importanți, cu dezvăluiri de acolo, cu poziții din partea unor procurori, audieri în CSM. Nu am numit-o eu, deci nu stă în competența mea să fiu mulțumit sau nemulțumit (în legătură cu activitatea șefului DNA — n.r.). Domnul președinte e liber să aibă mulțumirile și nemulțumirile dumnealui și probabil că se bazează pe ceva. Cred că ministrul Justiției, mulțumit sau nemulțumit, la un moment dat trebuie să exprime ceva, poate chiar mulțumirea”, a precizat Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că nu vede niciun motiv pentru suspendarea din funcție a procurorului-șef al DNA și a amintit că el este mulțumit de activitatea Parchetului General și a DNA.

„Am fost informat despre aceste abordări media şi cred că este bine să se verifice. Din informaţiile mele, se fac verificări şi în DNA, de asemenea CSM se ocupă de anumite aspecte şi am luat act de faptul că Ministerul Justiţiei a solicitat o inspecţie pe management, atât la Parchetul general, cât şi la DNA. (...) Am auzit prea multe aşa-zise interceptări, ascultări, interpretări ca să mai cred în ele. Cei îndruituiţi de lege vor face verificările necesare şi până la urmă vom afla adevărul”, a mai spus șeful statului, întrebat fiind de scandalul din jurul DNA din ultima perioadă.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a mai declarat joi, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu Liviu Dragnea, că dimensiunea economică a parteneriatului dintre România şi Statele Unite ale Americii ar putea fi afectată de noile măsuri economice anunţate de Guvernul Tudose

Pe aceeași temă