Amendament depus de Siegfried Mureşan pentru alocarea a 2 miliarde de euro pentru consolidarea statului de drept în UE

Data actualizării: Data publicării:
siegfried muresan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a depus săptămâna aceasta un amendament la Raportul interimar al Parlamentului European privind Bugetul multianual al Uniunii Europene post-2020 în care solicită 2 miliarde de euro pentru proiecte și acțiuni privind consolidarea și apărarea statului de drept în Uniunea Europeană (UE), se arată într-un comunicat de presă.

Amendamentul eurodeputatului Siegfried Mureșan se referă la bugetul alocat Programului pentru Drepturi și Valori al Uniunii Europene. Acest program a fost propus de Comisia Europeană în proiectul privind Cadrul Financiar Multianual al UE 2021 - 2027 cu scopul de a  finanța proiecte de promovare a drepturilor și valorilor Uniunii Europene în statele membre. Programul va putea finanța, printre altele, campanii de informare și comunicare, activități de formare, schimb de bune practici și monitorizare analitică. Sunt eligibile toate entitățile juridice din statele membre, adică atât instituțiile guvernamentale, cât și organizațiile non-guvernamentale, instituțiile mass-media etc, se arată în comunicatul remis de europarlamentar.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a propus, inițial, trei componente ale programului: egalitate și drepturi, participarea cetățenilor la viața democratică a Uniunii și combaterea violenței. Pentru aceste componente, Comisia a alocat în proiect o finanțare de aproximativ 565 de milioane de euro pentru toți cei 7 ani ai exercițiului financiar. Ulterior, Parlamentul European a propus o a patra componentă: promovarea democrației și a statului de drept. Având în vedere importanța acestei a patra componente, Siegfried Mureșan a solicitat o finanțare adecvată și creșterea bugetului total al programului de la 565 de milioane de euro, la 2 miliarde de euro.

„Vedem cum atât în România, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene, valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum democrația, statul de drept și independența justiției, sunt atacate constant. Asistăm la campanii de dezinformare, știri false și chiar declarații antieuropene ale politicienilor populiști. De multe ori, aceste atacuri vin din afara Uniunii Europene, de la adversarii democrației europene. De aceea, prin acest program, vrem să apărăm valorile Uniunii și să dotăm cetățenii și societatea civilă cu instrumentele necesare de a se apăra de aceste atacuri. Am cerut creșterea bugetului pentru acest program al Uniunii Europene, de la 565 de milioane de euro, la 2 miliarde de euro, tocmai pentru a ne asigura că, în cei 7 ani ai exercițiului bugetar, vor exista suficiente fonduri pentru a derula programe în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Amendamentul deputatului european Siegfried Mureșan urmează a fi votat în Comisia pentru bugete și, ulterior, în plenul Parlamentului European. Dacă  va trece de votul din Parlament, propunerea lui Siegfried Mureșan se va regăsi în mandatul Parlamentului European privind negocierile finale cu Consiliul UE asupra Cadrului Financiar Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri