Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cine împiedică intervenția în cazul urșilor. Tanczos: Pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate

Data actualizării: Data publicării:
ursul brun in padure cu un pui
Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun. Foto: Profimedia Images

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, joi, după adoptarea OUG privind intervenția în cazul urșilor, că până acum nu au fost luate măsuri eficiente și că acestă ordonanță trebuie urmată și de alte acțiuni printre care realizarea unui studiu privind populația de urs, în baza căruia să se poată interveni. „În acel plan sunt măsuri care nu pot fi pornite fără studii, inclusiv vânătoarea, care figurează în acel plan. Eu spun că pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă. Acesta a mai spus că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. 

„Cei care spun că se pricep cel mai bine la urşi spun că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. Timpul pierdut cinci ani de zile nu se va recupera în şase luni, cu siguranţă. Pentru noi cel mai important lucru este studiul să vedem unde suntem acum. Pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate, dar cel mai important lucru este să ştim unde suntem acum. Am semnat contractul de finanţare şi începem evaluarea pe baze ştiinţifice”, a spus Tanczos.

Acesta a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie la urs, aprobată recent de Guvern, a suferit câteva modificări faţă de varianta propusă de Ministerul Mediului şi scopul principal este asigurarea securităţii comunităţilor din zonele în care problema a devenit „extrem de gravă”.

„În OUG vrobim strict despre intravilan. Intervenția rapidă a fost una ineficientă și s-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localități unde nu se mai poate ieși pe stradă. Aprobarea derogării durează câteva luni.”, a afirmat ministrul.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

Documentul precizează că sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. 

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

Costurile privind intervenţia se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenţia în baza contractului de prestări servicii de permanenţă încheiat cu gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică şi se decontează de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi în baza documentelor justificative depuse de unităţile administrativ - teritoriale la Gărzile forestiere.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care împiedică intervenția

Persoanele care împiedică prin orice mijloace intervenția imediată a autorităților în cazul urșilor coborâți în intravilanul localităților pot fi sancționate cu amendă între 7.000 și 10.000 de lei, dacă fapta nu constituie infracțiune, se arată în Ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern.

„Împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate de către orice persoane constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune. Constatarea și sancționarea faptei prevăzute la alin. (1) se realizează de către ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române, respectiv ofițeri și agenți din cadrul Poliției Române.”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri