Amintirea lui D. Cioloș, din armată, despre Doina Cornea: „Am înțeles ce presupunea rezistența în fața unui regim ce însemna teroare”

Data publicării:
dacian ciolos la camasa_gov.ro
Foto: gov.ro

Mesaj elogios și de mulțumire la adresa Doinei Cornea, transmis de Dacian Cioloș, în ziua deceselui dizidentei anticomuniste. Fostul premier a evocat o întâmplare, din 1988, când a fost pus, fiind în Armată, să facă păzească intrarea pe strada Alba Iulia din Cluj-Napoca, acolo unde locuia Doina Cornea.

„Vestea că dizidenta anticomunistă Doina Cornea a trecut la cele veșnice, trezește în mine câteva amintiri răscolitoare. Crezul ei și al celor care s-au împotrivit sistemului, că nimeni nu îți poate lua gândul libertății, poate fi dus mai departe doar dacă ne asumăm ce suntem și ce am fost până la capăt. Dacă ne asumăm că ne putem schimba atunci când înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru, pentru ca cei care vin să poată evalua corect prețul libertății”, a scris Dacian Cioloș, într-un mesaj pe Facebook.

„Când eram militar în termen la Cluj-Napoca - în 1988- am fost pus în situația, împreună cu alți tineri soldați cu care făceam armata obligatorie, să fac de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patrulez pe lângă statuile din oraș unde împrăștia manifeste împotriva regimului. Pornind de la acea experiență, câteva luni mai târziu am înțeles concret ce presupunea rezistența și determinarea în fața unui regim care putea însemna teroare pentru cei care îndrăzneau să gândească altfel, să gândească liber”, a povestit fostul premier.

„Azi, după aproape 30 de ani de când românii și-au câștigat libertatea și datorită luptei zilnice cu regimul a unor oameni precum Doina Cornea, realizez că încă sunt marcat de acel moment și îl împărtășesc pentru cei tineri care trebuie să înțeleagă că un stat totalitar nu îți dă opțiuni. Într-un regim totalitar avertizorii de conștiință sunt ascunși, arestați, obligați să tacă. Personal, trecând prin acel moment, am înțeles ce preț are libertatea și că nimic nu e prea mult pentru a o apăra. Mulțumesc, Doina Cornea, Dumnezeu să vă odihnească și pe noi să ne ierte”, a mai spus Dacian Cioloș.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...