Amnistie și grațiere. Când va escalada Dragnea și acest zid?

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea conferinta nationala psd - ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu cât se apropie Sărbătorile, cu atât cresc suspiciunile că se va da, până la urmă, ordonanța privind amnistia. Președintele Iohannis încearcă să forțeze Guvernul să fie transparent și să anunțe public toate subiectele de pe agenda ședințelor, nu e clar cu cât succes, însă. Și tocmai pentru că nu e clar, repune pe tapet și discuția despre un referendum privind lupta anticorupție.

PACHET_LD_dragnea-gest maini - inquam_photos_octav_ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Dincolo de pârghiile concrete sau mai degrabă simbolice pe care le-ar avea la îndemână președintele, reținerea de până acum a liderilor PSD pare legată, mai degrabă, de Uniunea Europeană. În ciuda discursurilor naționaliste ținute activului de partid și electoratului fidel, șefii coaliției nu pot ignora impactul pe care promovarea acestei ordonanțe l-ar avea printre partenerii strategici.

Când va escalada Liviu Dragnea și acest zid? Va reuși să-i convingă pe premier, ministrul Justiției și alți membri ai Guvernului să se expună oprobriului public? Fereastra de oportunitate se tot îngustează. E greu de presupus că, de la 1 ianuarie, când România va fi la cârma Uniunii Europene, Guvernul își va permite amnistia și grațierea, adică o criză politică ce se va răsfrânge asupra întregului bloc comunitar.

De aici și suspiciunile că se apropie vertiginos finalul acestui demers. Vor cântări foarte greu și deciziile așteptate azi din partea Curții Constituționale. Una privind legalitatea protocoalelor dintre Parchetul General și SRI, cealaltă privind desecretizarea acestor protocoale - calea prin care condamnații definitiv ar putea cere revizuirea sentințelor.

Despre argumente și consecințe - într-o discuție cu Valeriu Stoica, fost ministru al justiției, și jurnalistul Liviu Avram, la Imparțial, de la ora 22.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri