Analist politic: Refuzul lui Iohannis de a-i primi pe Toader și Teodorovici, un gest strategic

Data publicării:
original_conferinta_magurele_science_park iohannis_-_12_iun_2018_2
Foto: presidency.ro

Analistul politic Bogdan Lefter consideră că președintele Klaus Iohannis a luat o decizie strategică atunci când nu a mers personal să se întâlnească cu ministrul Justiției și ministrul Finanțelor și a delegat consilierii pentru a-i primi pe cei doi reprezentanți ai guvernului. 

„E un reglaj al nivelului de reprezentare, căci, pe de o parte, președintele o convocase pe doamna prim-ministru, pentru consultări în vederea unei eventuale înțelegeri prealabile acordării în cadrul CSAT a unui aviz pentru o rectificare bugetară, în condițiile în care erau vizate și bugetele instituțiilor din sistemul de securitate națională.

De multe ori, am avut rectificări care au privit bugetele altor ministere, drept pentru care nu s-a cerut avizul CSAT. Știm că ședința CSAT s-a întrerupt, guvernul nu vrea să revină la bugetele diminuate ale acestor instituții, urma să aibă loc o întâlnire președinte-premier, între timp guvernul a adoptat rectificarea fără avizul CSAT. Această situație poate ajunge la CCR, iar premierul, cu justificarea unei deplasări în străinătate, nu vine.

Lăsând deoparte faptul că guvernul a adoptat rectificarea, ținând cont de faptul că la Cotroceni au venit doar miniștrii, președintele și-a desemnat consilierii.

În aparatul președintelui există consilieri de stat cu ranguri ministeriale, există 5 posturi care au rang de miniștri, deci nivelul de reprezentare a fost reglat și este un gest strategic din partea președintelui. Ar fi culmea ca președintele să stea de vorbă cu doi miniștri, în timp ce premierul face călătorii în străinătate și guvernul adoptă rectificarea bugetară în condițiile pe care le știm”, a declarat analistul politic Bogdan Lefter, în direct la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri