Analiză. Cum a ajuns PSD de la incendiul din Bamboo la acuzația de trădare națională

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
LiviuDragnea_EXIT_POLL_PSD_INQUAM_Octav_Ganea_

Confruntați cu ample mitinguri și o opoziție neașteptat de fermă atât din partea magistraților, cât și a președintelui Klaus Iohannis, social-democrații au apelat la un subterfugiu pentru a distrage atenția de la ordonanțele pe Justiție: au încercat să creeze, în ochii opiniei publice, o legătură între incendiul din clubul Bamboo și președinte. Au amestecat voit informațiile cu fabulațiile, insinuările cu acuzațiile de o gravitate deosebită. Fără nicio dovadă, deși vorbeau despre „incitare”, „instigare”, „răsturnarea ordinii de stat” și „trădare națională”.

LiviuDragnea_EXIT_POLL_PSD_INQUAM_Octav_Ganea_
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Din dubla calitate de președinte al Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea a vorbit, la postul de televiziune al fugarului Sebastian Ghiță, despre protestul de duminică seara din Capitală și despre incendiul din clubul Bamboo, sugerând că acesta ar fi fost provocat. „Eu cred că poliţiştii din MAI ar trebui să facă cercetări foarte serioase pentru că ceea ce văd ca speculaţii, că acel incendiu a fost provocat vineri în intenţia de a se potenţa mitingul de duminică, dacă aceste speculaţii se dovedesc a fi adevărate ar fi ceva foarte grav. Ar fi ceva ce nu poate fi acceptat de un om normal (...). Dacă speculaţiile devin informaţii adevărate, înseamnă că se va mai proceda aşa”, a concluzionat Dragnea. A se înțelege de aici că oameni din apropierea șefului statului ar fi avut vreo implicare în cele întâmplate la Bamboo.

Iar pentru ca mesajul să fie și mai clar, președintele PSD a mers mai departe, făcând o paralelă între incendiul din clubul Bamboo și cel din Colectiv: „După acea tragedie în care au murit zeci de copii, a venit guvernul lui (Klaus Iohannis – n.r.)”.

Speculațiile livrate ca adevăruri au continuat să curgă nestânjenit, Dragnea arătând că totul ar avea legătură cu „planul președintelui Iohannis” ca Executivul PSD-ALDE să fie dat jos, „cum-necum”, „prin orice mijloace”, până în vară. „Planul preşedintelui Iohannis este ca, cum - necum, până în vară acest guvern să fie dat jos prin orice mijloace. Ăsta este planul, îl ştim de acum două săptămâni de zile, pentru că evaluarea lor este următoarea - dacă acest guvern rămâne în picioare până la vară şi efectele încep să se simtă, atunci nu mai are nicio şansă nici preşedintele Iohannis şi nici PNL-ul să se revalideze”, a declarat Dragnea cu multă convingere.

După care a revenit la subiectul protestelor, arătând că șeful statului acționează „prin incitarea oamenilor să iasă în stradă”. „A fost un miting politic la care au fost convinşi să iasă sau a fost o mişcare civică instigată la care, pe lângă oameni de bună credinţă, au venit şi oameni politici şi oameni care au mai fost folosiţi în astfel de situaţii”, a venit, prompt, concluzia liderului PSD. Probe în sprijinul acestor afirmații? Nu i le-a cerut nimeni.

Și nici nu ar fi avut cine să i le ceară în condițiile în care atât postul lui Sebastian Ghiță, cât și cel al familiei Voiculescu au pedalat constant, prin vocile moderatorilor, pe teoria instigării și pe necesitatea suspendării președintelui Klaus Iohannis. Argumentațiile diferă puțin, pe ici pe colo. La RTV se vorbește despre „obligația” PSD de a declanșa suspendarea șefului statului, deoarece Iohannis ar fi instigat „la răsturnarea ordinii de stat, a ordinii constituționale”, este „pericol pentru ordine publică” și „arestabil”. La Antene, președintele este „iresponsabil”, „incită populația României la război civil și la atentat împotriva ordinii constituționale”, drept pentru care poate fi acuzat de înaltă trădare. Iar PSD are, din nou, „obligația” de a reacționa printr-o suspendare.

Anterior, imediat după incendiul din Bamboo, și ex-premierul PSD Victor Ponta a sugerat, într-o postare pe Facebook, că ar exista vreo legătură între incident și președinte: „Domnul Iohannis şi «Propaganda» o să ceară iar demisia Guvernului PSD? Sau de data asta nu au reuşit să facă să «moară oameni»? Mai încearcă o dată... Asta ca să vină iar Guvernul «Lui» tehnocrat (...) Este piroman și România va «arde» până tot controlul revine la Iohannis și la «Sistem»”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri