Analiză Digi24: Măsurile electorale luate de guvernele Năstase, Tăriceanu și Ponta înainte de alegeri

Data publicării:
sediul guvernului mediafax

Anul acesta, Guvernul condus de Victor Ponta a majorat salariul minim de la 800 la 900 de lei, măsură de care au beneficiat 670.000 de angajaţi.

Premierul a pregătit un cadou şi pentru cei cu rate la bănci. Cei cu salarii sub venitul lunar mediu vor putea solicita băncilor reducerea ratelor la credite cu 35%, diferenţa urmând să fie suportată de stat prin intermediul unor deduceri fiscale. Din calculele Guvernului, aproape un milion de români ar putea beneficia de această măsură.

Nu sunt singurele măsuri cu caracter electoral. Medicii rezidenţi, profesorii debutanţi au primit bani în plus de la Guvern, iar jandarmii şi poliţiştii au primit sporuri pentru zilele suplimentare lucrate.

12.400 de mame care au obţinut venituri în timp ce primeau indemnizaţie pentru creşterea copilului ar putea să nu mai returneze sumele respective. Iar 21.000 de pensionari care, în baza unor greşeli ale funcţionarilor au încasat pensii majorate, ar putea fi amnistiaţi.

Adrian Năstase, caz similar

Victor Ponta nu este singurul premier în exerciţiu care a pregătit cadouri electorale.

În 2004, pe când se pregătea, ca şi Victor Ponta, să candideze la preşedinţie, Adrian Năstase anunţa majorarea tuturor pensiilor cu 10%. Tot atunci au fost mărite alocaţiile pentru creşterea copiilor, pentru persoanele cu handicap şi pentru persoanele defavorizate.

Guvernul PNL a majorat pensiile înainte de alegeri

Moda cadourilor electorale a fost adoptată şi de Călin Popescu Tăriceanu în 2008, înaintea alegerilor parlamentare. Pensionarii, profesorii şi poliţiştii au fost principalele ţinte electorale, aceştia beneficiind, cu puţin timp înaintea alegerilor, de majorarea veniturilor. Guvernul Tăriceanu a dat bani în plus şi pentru elevi, dar şi pentru cei care primeau diferite subvenţii sociale.

În primul an după alegeri urmează creșteri de taxe

„Toate aceste intervenții de natură politică răstoarnă un cadru instituțional prestabilit prin reglementări și nu ai voie să dai peste cap tot sistemul legal din țara asta pentru niște obiective politice”, spune Valentin Ionescu, analist economic.

„Bănuiesc că 2015 va fi un an în care vom asista la un accent mai mare pe impozite și taxe. Ele vor afecta marea masă a populației, în primul rând clasa mijlocie”, declară Mircea Coşea, profesor de economie.

Alegerile prezidenţiale se vor desfăşura în noiembrie, printre candidaţi numărându-se şi premierul în exerciţiu, Victor Ponta, Klaus Iohannis sau Cătălin Predoiu, Cristian Diaconescu sau Călin Popescu Tăriceanu.

Guvernul Ponta, cadouri electorale pentru toţi

Măsurile luate

- creşteri salariale cu 10%

- bursă specială de 760 lei

- sporuri pentru zile suplimentare

- amnistie indemnizaţii ilegale

- amnistie pensionări ilegale

Beneficiari

- 14.000 profesori debutanţi

- 15.000 medici rezidenţi

- 230.000 jandarmi şi poliţişti

- 12.460 de mame

- 21.000 de pensionari

Guvernul Tăriceanu, darnic în măsuri electorale

- majorarea cu 20% a pensiilor

- majorarea salariilor profesorilor cu 9%

- creşteri salariale de 20% pentru poliţişti

- majorarea salariului minim brut

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri