ANALIZA lui C. T. Popescu. Punctele cheie uluitoare din discursul lui Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
cristian tudor popescu la digi24 septembrie 2015

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut analiza discursului din această seară a premierului Sorin Grindeanu şi a apreciat că acesta deţine mijloace retorice de propagandă în discurs. Jurnalistul a apreciat momentele cheie ale afirmaţiilor premierului şi modul în care au fost plasate şi accentuate în conferinţa de presă susţinută de acesta. "Astfel de lucruri nu s-au spus în PCR, indiferent cât de mare a fost tensiunea", a afirmat Cristian Tudor Popescu.

„Înainte de a fi lămuritoare şi este, această apariţie a lui Grindeanu e uluitoare. E o surpriză, nu credeam într-o asemenea transformare. Acum câteva luni a apărut un Panda - Grindeanu - era un urs dezarticulat, bun să fie mutat cu sforile de colo colo, mai dărâma ceva prin jur, dar incapabil de o mişcare proprie.

Ce am văzut acum e un street-fighter politic.

Grindeanu posedă mijloace retorice de propagandă în discurs. E un principiu simplu extrem de eficient când vrei să înfigi în capul ascultătorilor un concept nu trebuie să ai nicio jenă în a-l repeta de cât mai multe ori.

A repetat ideile centrale astea cu asumarea apoi a intrat în zone în care nu s-a mai ajuns în Partidul Comunist la tipul ăsta de discurs de dat pe faţă de la Constantin Pârvulescu încoace. În 82 doar atunci s-a mai produs ceva asemănător.

Au mai fost în istoria Partidului Comunist momente de fricţiune - ciocnire între liderul prim şi cel de-al doilea care eventual îl tatona pe primul - între Iliescu şi Petre Roman, Iliescu şi Năstase, apoi cu Geoană. În toate cuplurile astea nu s-a mers niciodată până unde a mers Grindeanu în a spune nişte lucruri despre liderul suprem al partidului care au dat fiori oricărui PSD-ist pentru că sunt spuse de o persoană pe care Dragnea şi-a luat-o de frate apropiat. Şi acest om care s-a aflat în proximitatea lui Dragnea spune acum lucrurile astea şi le spune pe un ton foarte controlat unde trebuie.

Extraordinar a fost momentul injecţiei. Nu eu am jucat tenis şi băut spriţuri cu reprezentanţii serviciilor - aia a fost o torpilă pe care i-a trimis-o în plină figură lui Dragnea. E posibil să aibă aceste idei de la Ponta. Faptul că devoalează toată structura discreţionară de autoritate despotică a lui Dragnea în partid, astfel de lucruri nu s-au spus în PCR, indiferent cât de mare a fost tensiunea. Parcă a dat la o parte o perdea şi a avut grijă mijloacelor retorice stăpânite, a spus: aş mai avea destule de spus. A lăsat senzaţia că umbra a ceea ce deţine e mult mai mare ca ameninţare directă la Dragnea.

În loc să încerce să se apere, el a contracarat cu o tehnicitate a discursului care va avea efect. Dragnea e în situaţia unui killer profesionist. Dacă omori pe cineva prin faptul că respectivul cade de la etaj sau are atac de cord asta e considerată artă şi e plătită foarte scump. Asasinatul se face pe tăcute, părând că a fost vorba de un accident şi e meserie şi se plăteşte scump. În clipa în care un killer profesionist în loc să-şi lichideze ţinta trage nu ştiu câte gloanţe şi îl face sită, se adună lumea, acela a ratat misiunea şi are şanse foarte mari să fie executat”, a spus Cristian Tudor Popescu.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri