Anchetă alegeri 2009. Pregătește Dragnea audierea lui Iohannis?

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea

Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, spune că regulamentul comisiei de anchetă parlamentară privind alegerilor din 2009 va fi modificat astfel încât toate persoanele chemate la audieri să nu poată refuza invitația. Inclusiv președintele Klaus Iohannis și magistrații, care pot da răspunsuri despre „anumite conjuncturi care nu au legătură cu activitatea profesională”.

Klaus Iohannis Liviu Dragnea agerpres
Sursă foto: INQUAM PHOTOS

Deși comisia de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009 nu a fost încă înființată, diverși politicieni și jurnaliști au vorbit despre intenția ca la audieri să fie chemați Laura Codruța Kovesi, George Maior și Florian Coldea.

Astăzi, în premieră, Dragnea a spus, plecând de la câteva întrebări formulate „la fix”, că nu este exclus ca şi președintele Klaus Iohannis să fie chemat și că regulamentul comisiei va fi formulat astfel încât comisia de anchetă „să nu fie bătaia de joc a nimănui”.

Reamintim că, încă de la început, de când a cerut înființarea comisiei de anchetă, alături de Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea nu a ascuns că-și dorește să fie președintele comisiei.

Redăm fragmentul din discuția președintelui PSD cu jurnaliștii pe tema comisiei parlamentară:

„Reporter: Iată că se ridică semne de întrebare în legătură cu un alt personaj politic important care a jucat un rol atunci, vorbesc de actualul președinte, Klaus Iohannis, pe atunci premier desemnat de către majoritatea făcută de PSD. Există varianta ca și domnia sa să fie chemat în Parlament să dea explicații?

Liviu Dragnea: În primul rând, pe mine mă interesează să ducem la capăt ceea ce am decis ieri și anume să se rectifice obiectivele comisiei, de asemenea să modificăm regulamentul. Această decizie a fost generată, zic eu, de o prestație destul de jenantă și o acțiune destul de jenantă a Parchetului General, care a decis să înceapă o anchetă penală pe niște fapte care erau prescrise, după care au venit cu modificarea. Nu e în regulă ca Parchetul General să se joace așa cu Parlamentul și, atunci, eu cred că regulamentul (comisiei - n.r.) trebuie făcut în acord cu deciziile Curții Constituționale și cu Constituția în așa fel încât o comisie de anchetă parlamentară să nu fie bătaia de joc a nimănui. După ce se va constitui această comisie de anchetă parlamentară, dar care nu face anchete penale, pentru că nu ăsta este rostul ei, vă pot spune că la acea comisie vor fi chemați, de către membrii comisiei, toate persoanele și toți reprezentanții instituțiilor care pot aduce informații care vor ajuta să se ajungă la adevăr (...)

Reporter: Nu mi-ați răspuns la întrebare, domnule președinte. Și Klaus Iohannis ar putea fi invitat să dea explicații?

Liviu Dragnea: Păi, nu știu, dacă comisia va ajunge la concluzia că o astfel de audiere este importantă pentru ceea ce vrea să afle ancheta parlamentară, de ce nu?

Reporter: Modificările pe care vreți să le aduceți la regulament presupun și crearea obligației celor chemați la comisie să participe?

Liviu Dragnea: Da, da. Da, da, pentru că am văzut cu toții ce forță au comisiile de anchetă parlamentară în alte state, începând cu America și terminând cu alte state. Mie mi se pare inadmisibil ca cineva din România să poată refuza să vină la o comisie de anchetă parlamentară. Vorbim de Parlament, care este instituția supremă a democrației din statul român.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri