Anchetă DNA pe terenul dat de Constantin Niță fraților Cristescu

Data actualizării: Data publicării:
constantin 20nita 204925990 20mediafax 20foto 20andreea 20alexandru-38427

DNA București a deschis un dosar privind modul în care un teren de 3.700 metri pătrați, evaluat la circa 3 milioane de euro, a ajuns din proprietatea Primăriei Timișoara în proprietatea firmei Bega Turism, aparținând fraților Emil și Marius Cristescu, anunță deBanat.ro. Terenul și-a schimbat proprietarul printr-o decizie semnată, în aprilie 2014, de ministrul Economiei Constantin Niță (PSD) și există deja o instanță, Curtea de Apel Timișoara, care a considerat că se impune anularea deciziei, deoarece aceasta nu ar întruni toate condițiile legale.

constantin nita - 4925990-Mediafax Foto-Andreea Alexandru-2

În dosarul deschis de DNA București au fost audiate, miercuri, mai multe persoane, potrivit deBanat.ro. Este vorba de o angajată a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiș, dar și de mai mulți angajați din Ministerul Economiei. Toate persoanele ar fi fost chestionate, conform sursei citate, în legătură cu modul în care parcarea Bega a ajuns în posesia fraților Cristescu.

Terenul, cu o suprafață de 3.700 metri pătrați și estimat la aproximativ 3 milioane de euro, a trecut de la Primăria Timișoara la Bega Turism printr-o decizia a Ministerului Economiei din data de 18 aprilie 2014. La acel moment, ministerul era condus de Constantin Niță (foto), iar premier era Victor Ponta, considerat un apropiat al fraților Cristescu. Potrivit deBanat.ro, documentația care a stat la baza deciziei ar fi fost elaborată, în februarie 2014, de OCPI Timiș, instituție condusă de Marcel Torje, susținut pentru funcția de director de viceprimarul PSD Traian Stoia, și el un apropiat al fraților Cristescu.

O primă concluzie privind ilegalitatea deciziei emise de Ministerul Economiei condus de Constantin Niță a fost trasă pe 31 martie 2016, când Curtea de Apel Timișoara a decis „anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M03 nr. 12931/18.04.2014 emis pentru SC Bega Turism SA” și restabilirea situației anterioare în cartea funciară, „în sensul reînscrierii dreptului de proprietate al Primăriei Municipiului Timișoara”. Decizia Curții de Apel Timișoara a fost atacată cu recurs. Judecarea dosarului se face la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Interesant este și faptul că Primăria Timișoara a aflat că nu mai este proprietara terenului după mai bine de șase luni de la trecerea acestuia în proprietatea Bega Turism. Primăria condusă de Nicolae Robu intenționa să realizeze pe terenul respectiv o parcare supraterană cu taxă.

Constantin Niță, ministru al Economiei în perioada 5 martie - 13 decembrie 2014, a fost trimis în judecată, în iunie 2016, sub acuzația de trafic de influență, după ce i-ar fi solicitat unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea contractului pe care firma acestuia îl avea încheiat cu o primărie de municipiu. „Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, arătau procurorii DNA la acel moment. Potrivit anchetatorilor, banii primiți de Niță - 30.000 de euro și 303.118 lei - ar fi fost folosiți, în mare parte, „pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea fostului ministru”.

Frații Cristescu dețin și Arsenal Park din Orăștie, loc în care și-a petrecut Revelionul, în 2014, ex-premierul Victor Ponta și în care, în vara anului 2014, a avut loc o ședință a Comitetului Executiv al PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri