Ancheta Rise Project. Cum explică Dan Barna implicarea surorii sale într-un proiect cu finanțare europeană de care s-a ocupat

Data actualizării: Data publicării:
dan barna digi24

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marți seara, la Digi24, că nu-și face niciun fel de probleme în legătură cu moralitatea sau legalitatea activității sale din domeniul proiectelor cu finanțare europeană și a explicat cum a ajuns ca sora sa să fie beneficiara unui astfel de proiect.

„Știu că a existat în spațiul public genul acela de solidaritate, domnule, să recunoască că a greșit, că nimeni nu e perfect și dacă a fost o greșeală, asta este, se întâmplă. Pe subiectul că aș fi acordat o parte din finanțare unei structuri de economie socială din care făcea parte și sora mea, era unul dintre antreprenorii respectivi. Doar că Ghidul solicitantului prevedea în mod expres că poate să fie fondator al structurii de economie socială inclusiv beneficiarul și oricine altcineva. Am avut și o corespondență cu autoritățile de management, întrebându-i, practic, conform Ghidului - și multe din celelalte proiecte finanțate pe linia aceea de economie socială au fost chiar beneficiarii fondatori. Eu însumi puteam să fiu. Pentru cei care înțeleg proiectele e o distincție foarte importantă. De-asta spun că și moral sunt foarte liniștit”, a declarat Dan Barna la Digi24.

El a explicat că acele proiecte de economie socială nu sunt precum proiectele antreprenoriale. „Acolo instruiești 400 de antreprenori și alegi 40 cărora le acorzi finanțare. Într-adevăr, aceia, fiind o procedură competitivă, tu, evaluând planurile de afaceri, acolo într-adevăr, selecția am făcut-o cu om de la Camera de Comerț, cu bancheri, cu oameni externi nouă, ca să nu fie conflict de interese. Aici, proiectul a fost evaluat de către minister, eu nu am fost implicat nici în evaluare, nici în acordare. Din momentul în care noi am depus proiectul, puteam să fiu eu în locul surorii mele. Aș fi fost vinovat moral? Pentru că Ghidul asta spunea: că cel care are finanțarea poate și trebuie să înființeze structurile acelea. Aici nu a fost nicio procedură competitivă. Eu nu am ales-o pe sora mea dintre niște beneficiari potențiali, asta e distincția importantă. Am întrebat, am corespondență cu ministerul exact pe acest subiect. Și mi s-a răspuns: respectați Ghidul, care asta ne spunea, deci e o procedură strictă, clară și morală. Pe acea evaluare, asta se solicita: ca ceea ce s-a depus să fie evaluat de către minister, de la bun început fiind foarte clar cine sunt antreprenorii. Eu nu am acordat eu surorii mele. Din proiect făcea parte și sora mea, putem să privim asa lucrurile practic”.

Reacția vine în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la RISE Project. „Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”, notau cei de la Rise Project.

Citiți și: Reacția lui Dan Barna la ancheta Rise Project: Ca şi cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată

CTP: USR ar trebui să revină la sigla inițială: USB - Uniunea Salvați-l pe Barna. Ce spune gazetarul despre ancheta RISE Project

Dan Barna a mai spus că nu are niciun fel de îngrijorare în legătură cu activitatea sa din perioada de dinainte de intrarea în politică. „Este o activitate perfect corectă, legală, morală, verificată și de instituțiile române, și de cele europene, n-a existat nicio corecție, n-a existat nicio sesizare de nereguli, sunt foarte liniștit”, a afirmat liderul USR.

Despre dosarul de la Alba Iulia. Cine a făcut sesizarea

Întrebat despre un dosar care ar fi existat la DNA Alba în 2014-2015, el a declarat: „Am auzit acum, în aceste spectaculoase dezvăluiri de campanie, ca să le numesc corect, că a existat și un dosar la DNA. Nu știam despre el, n-am fost citat, n-am primit nicio informare sau vreo notificare despre existența acelui dosar, înțeleg că între timp a și fost închis pentru inexistența faptei, dar nu mi-a fost adus la cunoștință. (...) Am auzit acum că a fost o sesizare a unui beneficiar dintr-un proiect legat de activitățile pe care le-a avut în relație cu Consiliul Județean Alba, nu m-a interesat în mod particular, mai ales dacă am aflat că a și fost închis.

Există în orice proiect - și în proiectele noastre sunt sute, mii de beneficiari mulțumiți - există și oameni nemulțumiți, e dreptul lor să sesiseze, cum e dreptul presei să facă anchete jurnalistice, nu văd nicio problemă de fond”.

Instrumente de campanie electorală. Viorica Dăncilă, arătată cu degetul

Dan Barna a spus că nu împărtășește afirmaţiile lui Andrei Caramitru, membru USR, care lăsat să se înțeleagă că dosarul este fabricat și ar avea drept scop acela de a determina USR să intre la guvernare. „Andrei Caramitru este unul dintre cei 17.000 de membri ai USR. Punctul respectiv de vedere nu reprezintă niciun fel poziţia partidului sau poziţia mea. Este o poziţie asumată individual”, a subliniat Dan Barna.

 Dosarul deschis in rem deocamdată la DNA, „nici pe departe nu m-a influenţat niciun moment. E dreptul oricărei instituţii să facă ce fel de verificări consideră. Chiar eu am solicitat ca verificările respective să fie făcute de DNA, ca fiind o instituţie care nu e subordonată politic şi e normal să am această solicitare”, a spus Barna marţi seară, la Digi24.

„Pentru mine nu a fost o presiune, dar nu putem să nu observăm că ea a apărut în campania electorală şi, dincolo de ancheta jurnalistică, a fost folosită de foarte mijloace media ca instrument de luptă în campania electorală. Asta este o realitate şi am foarte mare încredere în cetăţenii României că citind aricolele şi, văzând cum sunt folosite, vor lua decizia în consecinţă, cu înţelepciune”, a afirmat candidatul USR-PLUS.

Pe de altă parte, Dan Barna a sugerat că ancheta Rise Project cu privire la contractele sale de consultanță se poate să fi fost „generată” chiar de Viorica Dăncilă. El a spus că ancheta a fost „un succes de coordonare mediatică”.

„La cum arată lucrurile, cei de la RISE, chiar în interviul pe care l-am avut cu dânșii, ne-au spus că au primit din Ministerul Fondurilor (Europene - n.r.) dosarul complet al rambursării mele, că a fost o persoană de bună-credință care le-a transmis tot dosarul, dincolo de răspunsul oficial al ministerului. A plecat dintr-o instituție controlată de dna Dăncilă, a ajuns într-o anchetă jurnalistică, perfect legitimă, evident, s-a întors la o altă instituție controlată de dna Dăncilă... Putem trage concluzia că ar veni dinspre contracandidatul direct pentru turul doi, PSD, nu? Putem trage această concluzie. N-am date, repet, este o părere personală, dar neștiind și neavând dovezi, nu pot să fac acuzații”, a spus Dan Barna.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri