Andrei Pleşu explică de ce partidul Elenei Udrea nu se deosebeşte de celelalte

Data publicării:
AbdreiPlesuCaptura

Andrei Pleşu consideră că problema clasei politice româneşti nu este că are prea mulţi doctoranzi la universităţi de renume mondial, ci faptul că politicienii sunt necinstiţi, nu ştiu unde se încadrează ideologic, fac afaceri pe găşti şi pentru de multe ori „lucrurile au un aspect de circ vulgar.”

„Am auzit de curând o declaraţie a doamnei Elena Udrea, care spunea: Noi suntem un altfel de partid, nu ne trebuie oameni cu studii la Sorbona. Tocmai prin asta nu sunt un altfel de partid, pentru că niciun partid nu are o înclinaţie spre doctoranzi la Sorbona. Prin asta, partidul dumneaei intră în corul general al mentalităţii politice româneşti”, crede Andrei Pleşu.

Potrivit scriitorului, Elena Udrea, preşedintele PMP, ar fi spus acest lucru fiind supărată, deoarece Teodor Baconschi, membru al aceluiaşi partid, a constatat o marginalizare a intelectualilor în nou-formatul partid.

Potrivit lui Andrei Pleşu, dacă problema clasei politice româneşti este tocmai faptul că ar deţine foarte mulţi „sorbonarzi”, atunci o putem considera deja rezolvată.

Dincolo de partidele de dreapta, care sunt marii intelectuali de acest tip ai partidelor de stânga?”, se întreabă filozoful. „De pildă, PSD-ul. A fost Răzvan Teodorescu la un moment dat, care este un intelectual. Cine e marele intelectual al liberalilor, în afară de Gigel Stirbu şi Puiu Haşotti?”, a continuat Andrei Pleşu.

Un intelectual atipic, care a reuşit să rămână important în partid, e Daniel Barbu, de la PNL, a mai spus Pleșu. Daniel Barbu tocmai s-a raliat platformei lansate de Călin Popescu Tăriceanu.

În general, intelectualii de tipul acesta sunt antipatici, bombăne, sunt imprevizibili, au idei brusc şi nu poţi să contezi pe o consecvenţă de partid fără breşă, a explicat Andrei Pleșu.

"Uneori şi enervează, pentru că pot fi aroganţi. Sau chiar dacă nu sunt aroganţi, te situezi tu faţă de ei cu un anumit complex de inferioritate. Mai există şi ideea că omul politic e un tip de animal care mizează pe alte virtuţi, decât cele ale intelectului. Politica e o chestie de aranjamente, de simţ militar, de strategii, de şmecherii şi de fente”, a mai spus Andrei Pleşu.

Urmăriți-i comentariul integral în materialul video de mai sus. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri