Angajații primăriilor rurale nu știu să folosească Registrul Electoral

Data publicării:
functionar primarie apele vii

Adriana Truică este secretară la Primăria din comuna Apele Vii. Ea este cea împuternicită să folosească programul numit Registru Electoral și să competeze acolo toate nașterile, decesele şi schimbările de domiciliu din comună. A fost la instruire la Bucureşti, dar tot îi este greu să folosească programul:

„- Haideți că intru aici, după parolă. www.aep...

- Ce căutați acum, parola?

- Da, da, am la ea parola.”

Nu găsește parola, așa că dă un telefon să ceară ajutor:

„- Deci intru pe ...De câte ori w, de trei ori? Și eu intru pe.., doamnă? Intru pe alegeri pentru Parlament, da...”

Depășește cu greu etapa legată de user și parolă, dar se împotmolește din nou.

„Așa, o mică aplicație. Să intru pe listă, pe listă. Unde? Eu n-am!”

Acesta nu este singurul funcţionar dintr-o primărie rurală pentru care completarea Registrului Electoral este o corvoadă. Mulţi dintre cei care au fost la cursuri n-au înţeles cum să folosească aplicaţia, iar alţii au primit prin poştă indicaţii tehnice.

Nu am participat la cursuri, documentarea s-a făcut în baza documentelor emise de prefectură şi după internet”, declară Paula Pisică, secretar la Primăria Castranova.

 „A primit prin poşta un set de instrucţiuni cu imagini cu print-screenuri, cu fotografii din aplicaţie, cu săgeţi, ce butoane trebuie apăsate în aplicaţie. Am încercat să le facem ca la clasa I, ca pe un abecedar”, explică Marian Muhuleț, vicepreședintele AEP.

„Nu poți să pui pe oricine să completeze în listele electorale. Și din cauza salariilor foarte mici, nu mai vine nimeni să lucreze în primărie”, declară, la rândul său, primarul comunei Pesac, Cornel Toma.

Şi nu doar funcţionarii sunt o problemă. La simularea de anul trecut, programul s-a blocat din cauza prea multor utilizatori. În unele primării conexiunea la internet este slabă, iar în altele există un singur computer şi acela stricat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri