ANI critică aleșii pentru că vor să modifice legile integrității

Data publicării:
sigla agentie nationala integritate

ANI explică, în răspunsul oferit Digi24, de ce nu susţine proiectele legislative care vizează schimbarea legilor integrităţii. Potrivit oficialilor, sunt atinse valori fundamentale ale statului de drept.

Răspuns ANI pentru Digi24:

„Nu corespunde obligațiilor asumate de autoritățile statului în lupta împotriva corupției instituţionale, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, cu efecte negative referitor la fondurile europene și în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen.

Dacă această propunere legislativă ar fi adoptată, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate - și prin care s-au reţinut astfel de situaţii de incompatibilitate - să fie anulate”.

Cu toată opoziţia inspectorilor de integritate, liderii principalelor partide parlamentre fac front comun pentru modificarea legislaţiei.

Cred că regimul incompatibilităţilor, precum şi al conflictelor de interese, trebuie să fie foarte clar, foarte simplu şi foarte clar ca să fie uşor de înţeles şi de cei care trebuie să îl respecte, nu să caute în o sută şi ceva de legi şi să fie uşor de urmărit şi de aplicat şi de instituţiile respective, în special de către ANI”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD

„Nu doreşte, după câte ne dăm seama, ANI decât să fie a doua instituţie de un anumit fel. Nu este nicio problemă, dar treaba ei este cu totul alta, a respectivei Agenţii de Integritate”, a adăugat Vasile Blaga, copreşedinte PNL.

Şi premierul Dacian Cioloş a vorbit în Parlament despre subiectul incompatibilităţilor, precizând că e nevoie de o lege clară.

Trebuie să luăm în discuţie cât mai repede pentru a clarifica aceste lucruri şi a lăsa deoparte ambiguităţile, care de multe ori blochează administraţia”, afirmă Dacian Cioloş, premierul României.

Parlamentarii vor ca primarii şi şefii de Consilii Judeţene să poată face parte din conducerea societăţilor aflate în subordinea lor. De asemenea, îşi doresc ca aleşii care şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare să nu mai fie condamnaţi pentru conflict de interese.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri