Apel la președinte să consulte Comisia de la Veneția pe tema redefinirii familiei

Data actualizării: Data publicării:
casatorie person

48 de organizații neguvernamentale au lansat un apel către președintele Klaus Iohannis și președinții celor două Camere ale Parlamentului să consulte Comisia de la Veneția cu privire la inițiativa de restrângere a definiției familiei din Constituție. ONG-urile atrag atenția că orice modificare a Constituției trebuie să respecte recomandările făcute de  Comisia de la Veneția în Opinia sa referitoare la România din 2014. 

casatorie gay 2

„Semnatarii consideră acest moment ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalității procedurale a inițiativei pe plan național, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneția, în vederea obținerii unui punct de vedere asupra definiției propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene în privința drepturilor omului. Comisia de la Veneția este un for de experți europeni pe teme constituționale, în cadrul Consiliului Europei. Aceasta veghează la respectarea valorilor constituționale și democratice în statele membre CE, printr-un dialog consolidat cu instituțiile statului de drept. Comisia a oferit României consiliere, susținere și expertiză de fiecare dată când aceasta a fost solicitată, atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituției României, cât și în cadrul modificării legislației electorale sau referendare”, se arată în apelul societății civile. 

De asemenea, ONG-urile semnatare atrag atenția că restrângerea definiției pentru familie la „căsătoria dintre o femeie și un bărbat” afectează toate acele familii care nu corespund portretului „tradițional”, respectiv  familiile monoparentale, extinse sau bazate pe uniuni consensuale neînregistrate.

„Aceste familii, numeroase în societate, nu sunt inferioare și merită în egală măsură protecția legii. Conform ultimului recensământ din 2011, peste 800 000 de români trăiesc în familii bazate pe uniuni consensuale neînregistrate, în timp ce anchetele sociologice estimează că numărul lor real se apropie de 7% - 10% din  populație – respectiv aproximativ 2 milioane de persoane. Mai mult, recensământul din 2011 arată că 14% dintre familiile din România sunt familii monoparentale”, se arată în scrisoarea adresată președintelui și Parlamentului. 

Printre organizațiile semnatare se numără ACCEPT, Coaliția anti-discriminare, ActiveWatch, Agenția Împreunăm Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), ARAS - Asociația Română Anti-SIDA,  Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen- A.L.E.G,  Asociația Carusel, Asociația Mame pentru Mame, Asociația MozaiQ LGBT,  Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică Centrul pentru Studiul Democrației CeRe, Centrul de Resurse pentru participare publică Consiliul Tineretului din România (CTR). 

La finalul lunii martie, Camera Deputaţilor a scos de pe ordinea de zi a votului final iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, pe motiv că „nu există niciun argument legal sau constituţional” prin care acest for este primul sesizat, astfel că proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite.

O conferință a Comisiei de la Veneția în parteneriat cu Administrația Prezidențială are loc la București, în perioada 6-7 aprilie, cu tema „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”. Propunerea organizării a venit din partea Comisiei de la Veneţia, relatează News.ro.

Conferinţa se va desfăşura la Palatul Cotroceni, sub patronajul preşedintelui României şi al secretarului general al Consiliului Europei. Deschiderea conferinţei va avea loc, joi, la 15.30, cu discursuri susţinute de către preşedintele Klaus Iohannis, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, urmând ca Iohannis să aibă întrevederi separate cu oficialii străini.

În afara invitaţilor străini, la conferinţă vor fi prezenţi reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare aflate la guvernare şi în opoziţie, reprezentanţi ai societăţii civile, corp diplomatic străin acreditat la Bucureşti reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului.

Citiți și: Liviu Dragnea, despre controversa cu homosexualii: PSD e un partid tolerant

Deputații au amânat votul final privind redefinirea familiei

Patriarhia ia poziţie: Parteneriatul civil va încuraja concubinajul

24 de minute | Românul care a cerut recunoașterea căsătoriilor gay: Românii au fost foarte drăguți cu noi 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...