Aspiranţi la europarlamentare: un fost preşedinte, trei foşti premieri, o româncă cu origini nigeriene

Data actualizării: Data publicării:
nigeriana

Vânzoleală mare astăzi la Biroul Electoral Central. Partidele politice au continuat să se înscrie în cursa pentru pentru alegerile europarlamentare şi au depus lista candidaţilor şi semnăturile de susţinere. Politicienii români se luptă pentru cele 32 de locuri din Parlamentul European rezervate României. Un fost preşedinte, trei foşti premieri, dintre care unul al Republicii Moldova, un comisar european în funcţie, dar şi româncă cu origini nigeriene se numără printre aspiranţi.

Este primul primul test electoral pentru partidul fondat de Victor Ponta. Fostul premier va deschide lista Pro România, urmat de comisarul european Corina Creţu şi deputatul Mihai Tudose. O surpriză pe lista Pro România este Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova.

Victor Ponta: „Avem peste 500.000 de semnături, purtătorul nostru de drapel la aceste alegeri este Corina Creţu. De Iurie Leancă am vrut să dăm un mesaj că acolo va fi un român care se va bate pentru toţi românii”. Întrebat despre starea lui Mihai Tudose, Victor Ponta a răspuns: „Mi-a spus doar că e bine şi că nu am scăpat de el, că vine înapoi la treabă”.

Corina Creţu, comisar european: „Pe mine mă îngrijorează această izolare şi acest discurs împotriva UE, care a adus numai bine României. Nu numai în termeni financiari vorbim”.

Pata de culoare, aşa cum se auto-intitulează, a fost Daniela Dobre. Ar vrea să candideze ca independent, dar nu a reuşit să strângă decât 484 de semnături de susţinere. I-ar fi trebuit minim 100.000, potrivit legii.

Daniela Dobre, candidat independent pentru europarlamentare: „(Candidez – n.r) din dragoste pentru această ţară, de oamenii care m-au ajutat. Sunt de culoare, dar sunt româncă crescută aici”. Ea a precizat că proiectele sale se referă la protejarea familiei, fonduri europene pentru îmbunătăţirea sistemului medical, sistemul de asistenţă socială”.

Liberalii au venit cu susţinători îmbrăcaţi în culorile partidului, galben şi albastru, şi au făcut o baie de mulţime, înainte de a depune semnăturile strânse. Primul pe lista PNL este fostul jurnalist Rareş Bogdan, urmat de primarul oraşului Alba Iulia, Mircea Hava şi de europarlamentarul Sigfried Mureşan.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „Am bătut PSD în strângerea de semnături şi în 26 mai vom bate PSD la alegerile pentru PE”.

Sunt aşteptaţi şi candidaţii PMP. Traian Băsescu, urmat de Eugen Tomac, sunt locomotivele partidului în cursă. La fel şi cea a Partidului România Unită, pe care iniţial îşi anunţase prezenţa şi Sebastian Ghiţă. Fostul deputat a anunţat însă că nu se mai înscrie în cursa pentru un post de eurodeputat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri