După câteva luni de prezenţă discretă şi de respectare a pactului de coabitare, şeful statului a reîmbrăcat haina de preşedinte jucător şi de cenzor al Guvernului. Şi, nu în ultimul rând, a redescoperit băile de mulţime, după ani în care le-a evitat din cauza huiduielilor.
Anul trecut, pe 10 iulie, Traian Băsescu părăsea Palatul Cotroceni, singur, la volanul Loganului personal. După 52 de zile, pe 28 august, revenea la palat în coloană oficială.
Până la alegerile parlamentare din decembrie, preşedintele este o prezenţă discretă. Preventiv, liderii USL îl ameninţă cu o nouă suspendare, dacă ar fi refuzat numirea lui Victor Ponta ca premier. Cu cinci zile înainte de învestirea guvernului, cei doi combatanţi - Traian Băsescu şi Victor Ponta - încheie un pact de coabitare.
Pactul este respectat câteva luni, timp în care „părţile” reuşesc să colaboreze inclusiv la numirea procurorului general şi a şefului DNA. În primele luni de coabitare, preşedintele susţine acţiunile Guvernului şi chiar laudă starea economiei.
După şase luni relativ paşnice, Traian Băsescu lansează primul atac la adresa premierului, pe care îl ironizează pentru turneul asiatic.
„Turneu catastrofal din punct de vedere al imaginii şi al eficienţei din Asia. Este un lucru care, pe bună dreptate, ar trebui să mă supere”, spunea președintele.
De atunci, criticile prezidenţiale la adresa Guvernului au devenit ceva obişnuit.
„Victor Ponta să guverneze, nu să televizeze, nu să se lupte politic. Eu încep să mă conving că sunt incompetenți și nu au capcitatea să înțeleagă ce se întâmplă cu țara pe care o au în mână”, declara Traian Băsescu.
Ca om politic, Traian Băsescu este mai izolat decât anul trecut. Mai ales că s-a dezis de PDL, după ce în fruntea partidului a fost reales Vasile Blaga.
Singurul sprijin politic pe care contează acum este Partidul Mişcarea Populară, ctitorit de consilierii săi, dar lipsit de anvergură şi structuri teritoriale. Preşedintele a mai făcut o schimbare. A reluat tradiţia băilor de mulţime, fără teama de a fi huiduit.