Live Text Consultări la Cotroceni. UDMR spune că nu votează premierul propus de PSD. USR vrea OUG pentru două tururi la locale

Data actualizării: Data publicării:
iohannis-ciolacu-psd-consultari-cotroceni-inquam-photos-octav-ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a avut joi consultări cu partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou prim-ministru, după ce miercuri, guvernul Ludovic Orban a fost demis prin moțiune de cenzură.

Primii care au intrat la discuții cu șeful statului au fost liberalii, urmați la distanță de o oră de delegația PSD. Ludovic Orban a anunțat  că el este din nou propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. PSD, în schimb, a vrut să arate în fața șefului statului că, împreună cu partidul lui Victor Ponta, are majoritate pentru a-și impune în Parlament propriul guvern. 

Actualizare 18:00. Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă și a anunțat că îl desemnează tot pe liderul liberal, Ludovic Orban, să formeze noul guvern cu care va trebui să se prezinte în Parlament pentru învestire.

Actualizare 17:50. Deputatul Varujan Pambuccian a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că grupul minorităţilor naţionale nu doreşte alegeri anticipate şi că va susţine prim-ministrul propus de preşedintele Klaus Iohannis.

"Noi am expus domniei sale motivele pentru care mai degrabă nu am dori alegeri anticipate şi că vom vota absolut orice propunere ne va face preşedintele pentru un prim-ministru", a declarat liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Din delegaţia care a participat la consultările de la Palatul Cotroceni au mai făcut parte: Dragoş Zisopol, Iulius Firczak, Daniel Vasile şi Gabriel Grosaru.

Actualizare 17:05. Președintele Pro România, Victor Ponta, a dat asigurări după consultările de la Cotroceni că "dacă PSD-ul vrea, se fac anticipate, dacă nu, nu se fac".

Nu îl vom vota pe domnul Orban. Până și liberalii s-au convins să nu îl mai voteze. Ar fi total ilogic și ridicol, ca după ce nu l-am votat în noiembrie, să-l votăm în februarie. Exact ca în noiembrie 2019, nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituție.  În acest moment, PSD fără noi și alte partide deține majoritatea în Birourile Permanente Reunite. Calendarul depinde de decizia reprezentanților PSD. Dacă vrea PSD-ul se fac anticipate, dacă nu, nu."

Actualizare 16:40. Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Pro Europa, formată din Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Ioana Petrescu, Mircea Dobre şi Florinel Stancu, au început, joi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul Pro România,Victor Ponta, au anunţat miercuri că îl vor propune pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie.

Actualizare 16:35. Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că soluţia alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic, iar timpul câştigat faţă de alegerile la termen ar fi nesemnificativ.

"Constituţia prevede nişte paşi care sunt extrem de anevoioşi şi consumatori de timp. Drumul până la alegerile anticipate înseamnă aproximativ patru luni de zile, care creează o serie de consecinţe defavorabile. Constituţia României nu este una care să faciliteze recurgerea la soluţia alegerilor anticipate, din contră. Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează în toată această perioadă un imens blocaj legislativ, economic. De aceea i-am spus preşedintelui că ni se pare această soluţie nepotrivită, mai ales că economia de timp la care se ajunge este una nesemnificativă. Alegerile anticipate ar putea să fie organizate cu aproximativ trei - patru luni înainte de alegerile la termen", a declarat Tăriceanu.

Actualizare 15:50. Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate, dar a subliniat că formaţiunea sa nu doreşte un astfel de scenariu, în sensul că nu vor participa la un vot împotriva învestirii lui Ludovic Orban.

"I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, pentru că am pus, înainte de toate, nevoia de stabilitate a ţării. Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate", a declarat Paşcan.

El a menţionat însă că PMP nu doreşte să participe la un vot împotriva învestirii lui Ludovic Orban, apreciind că un astfel de scenariu ar reprezenta o "dramaturgie, o bătălie a orgoliilor, a vanităţilor" la nivelul de vârf al clasei politice.

"Nu vom consimţi la validarea unui alt Guvern decât cel cu care am făcut o înţelegere protocolară pe care noi am respectat-o. (...) Aşa cum am făcut la moţiunea de cenzură, la fel vom proceda şi acum. În sensul că nu vom participa la un vot împotriva învestirii lui Ludovic Orban. Vom rămâne spectatori întrucât considerăm că este vorba de o dramaturgie, o bătălie a orgoliilor, a vanităţilor la nivelul de vârf al clasei politice şi ea deserveşte profund intereselor românilor. (...) Mai sunt câteva luni până la alegerile locale. Cred că tocmai din acest motiv nu există justificat un temei rezonabil raţional, pentru a forţa alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen, dar nu ne sfiim, nu ne temem de eventuale alegeri anticipate", a spus Paşcan, citat de Agerpres.

În acest sens, el a reamintit proiectele convenite în protocolul cu PNL şi a declarat că acestea reprezintă în continuare priorităţi ale PMP.

"PMP, în momentul în care a semnat un protocol cu PNL şi cu premierul Ludovic Orban, nu l-a semnat pentru trei luni de zile. Noi am avut un protocol legat de proiectele care ne interesează, în mod special cele referitoare la infrastructură. Vreau să vă reamintesc că avem proiectul promovat de PMP, la care s-au raliat transpartinic colegi din toate celelalte formaţiuni politice, privitor la realizarea autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni. Ei bine, sunt trei ani de când a devenit lege şi nu s-a făcut aproape nimic în acest sens. Nu este măcar definitivat studiul de fezabilitate. În negocierea noastră cu Guvernul Ludovic Orban am pledat pentru proiecte de infrastructură legate de drumuri expres, de centuri ocolitoare, de spitale regionale. Acestea sunt priorităţile noastre", a amintit el.

Pe de altă parte, acesta a precizat că o condiţie pentru susţinerea unui nou Guvern o reprezintă promovarea unei ordonanţe de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi.

"În ceea ce priveşte învestirea viitorului Guvern, vom negocia din nou, aşa cum am asumat printr-un protocol iniţial, pentru a impune promovarea prin ordonanţă de urgenţă a alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Iar acest deziderat ne reprezintă şi îl vom promova în continuare, chiar dacă are şanse în acest moment pur teoretice", a precizat preşedintele executiv al PMP.

Actualizare 14:50. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după consultări că „foarte repede am terminat această rundă și i-am spus punctul nostru de vedere legat de situația politică - ce nu vom face și care lucruri trebuie clarificate urgent dacă dorim anticipate. Și dacă nu dorim, trebuie clarificate.”

„Nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcția de prim-ministru. E o chestiune pe care am spus-o și ieri. Votul pe moțiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral, nu pentru alt proiect politic”, a sbuliniat el.

Kelemen Hunor a mai spus că UMDR nu are o propunere de prim-ministru.

„Așteptăm nominalizarea din partea președintelui, propunerea PNL a fost Ludovic Orban. El dacă a avut 261 de voturi împotrivă, în mod logic nu are cum să aibă poimâine 233 de voturi pentru, dar în România sunt surprize”, a completat Kelemen Hunor.


Actualizare 14:05. Delegația USR a încheiat consultările cu șeful statului. Dan Barna a declarat că susține scenariul anticipatelor, dar dacă acesta nu va fi materializat, atunci cer ca viitorul premier să își asume revenirea prin OUG la alegerea primarilor în două tururi și ca USR să intre la guvernare.

„I-am transmis președintelui poziția USR, declarată timp de doi ani de zile - alegerile anticipate sunt soluția morală, etică, corectă și necesară pentru România. Vom susține scenariul alegerilor anticipate. Dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, i-am solicitat președintelui ca indiferent de premierul pe care-l va desemna să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. Este o solicitare foarte clară. Iar a doua solicitare este ca USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza dacă nu vom avea anticipate, tocmai pentru a ne asigura că acest obiectiv va fi realitate”, a declarat Barna.

El a precizat că propunerea de premier făcută de formațiune este Dacian Cioloș.


Actualizare 13:10. Delegația PSD a ieșit de la consultări. Declarațiile făcute de Marcel Ciolacu:

„Așteptăm decizie președintelui României și o să venim cu decizia PSD, am convocat deja colegii mei de partid, luni, într-o ședință. PSD are un plan comun cu Pro România.

Eu consider că... am luat act din presă de autopropunerea domnului Orban de a fi din nou prim-ministru după ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moțiune post-decembristă. Nu știu cât este de legală tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru. Vom vedea, nu sunt specialist în Constituție. Cu certitudine vom cere lămuri până se va ajunge la un vot în Parlament.

Domnul Orban dovedește în continuare că nu iese din logica abuzului de putere și, mai nou, din logica ordonanțelor date noaptea fără avize și a încălcării Constituției. Domnul Orban ar trebui să respecte Parlamentul și legile țării, mai ales Constituția.

Domnul profesor Pricopie chiar este o propunere serioasă și președintele României a luat act de propunerea noastră. Momentan, decizia aparține președintelui România. Președintele decide cât de scurtă sau lungă este această criză guvernamentală.

PSD este de acord cu orice variantă (de alegeri, n.red.), respectând legea și Constituția. Eu cred că sunt un pic cam devreme aceste discuții (ca alegerile locale să fie în același timp cele anticipate, n.red.). N-am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu absolut nimeni.”

De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că ia în calcul o sesizare la CCR dacă președintele Iohannis îl va propune prim-minstru tot pe Ludovic Orban.

Actualizare 12:45. Delegația PSD a intrat la negocieri cu președintel Iohannis. Liderul interimar Marcel Ciolacu a declarat înaintea consultărilor că PSD și ProRomânia au conturat „cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca Remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern.

Delegația social-democraților care discută cu șeful statului este formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.


Actualizare 12:25. Ludovic Orban a declarat după consultări: „Propunerea de premier este subsemnatul, Ludovic Orban. Acesta a spus că începând de săptămâna viitoare PNL va avea negocieri cu partenerii din Parlament pentru a stabili o strategie pentru declanșarea alegerilor anticipate”. 

„Luni vom abea o ședință a BEX în care vom lua o decizie privitoare la componența guvernului și de programul de guvernare”, a spus Orban, 

„Constituția e foarte limpede, președintele are atributul constituțional de a numi prim-ministrul. Președintele decide persoana candidatului pentru funcția de prim-ministru”, a spus premierul demis în urmă cu 24 de ore. 

PSD cere guvern PSD-Pro România

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după ședința BPN al PSD convocată înainte de consultările de la Cotroceni că partidul său, alături de Pro România, va propune pentru funcția de prim-ministru pe Remus Pricopie, și că cele două formațiuni au cele 233 de voturi necesare pentru ca acesta să fie validat. 

„Am conturat cea mai mare majoritate parlamentară în acest moment. Propunerea noastră de prim ministru este domnul Pricopie. În acest moment PSD și Pro România au suficientă majoritate de a trece un guvern prin Parlamentul României”, a spus Marcel Ciolacu. 

Calendarul consultărilor de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis

Ora 12:00 - Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri