Eșec al negocierilor dintre Cioloș, Cîțu și Kelemen. Cîțu: Responsabilitatea este a coaliției USR-AUR-PSD

Data actualizării: Data publicării:
colaj foto ciolos citu kelemen
Au început negocierile între premierul desemnat și liderii PNL, UDMR. Foto: Colaj INQUAM Photos

Premierul desemnat Dacian Cioloş a discutat, miercuri, la sediul PNL, aproximativ o oră cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Negocierile s-au încheiat fără a exista o înțelegerea pentru susținerea unui Guvern Cioloș.

Kelemen: Sper că fiecare mai lasă din orgolii. Nu putem schimba votul la moțiune și alăturarea de AUR a USR. Putem schimba viitorul

ACTUALIZARE ORA 18:40. „Am avut această discuție la solicitarea, la invitația domnului Dacian Cioloș, premier desemnat. Astăzi nu am ajuns la o concluzie și trebuie să vedem fiecare dintre părți ce va discuta când ajunge înapoi în forurile decizionale.     Ce am constatat eu, dincolo de dorința de a reface această coaliție, lipsa de încredere. Fără încredere e greu să construiești ceva. Ținta noastră, și aici vorbesc de UDMR, este să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm – valul patru, prețurile la energie și celelalte chestiuni de inflații și PNRR. Restul trebuie lăsate până anul viitor când trecem de această criză.

Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate și în dreapta și în stânga, ce am văzut și ce s-a întâmplat este în spatele nostru, nu putem schimba. Nu putem schimba nici votul de la moțiunea de cenzură, nu putem schimba nimic în ce privește alăturarea de AUR a celor de la USR. Dar sper că putem schimba viitorul, că putem schimba ziua de mâine. Asta ne interesează pe noi. Oricine dacă lipsește din această formulă de trei plus unu, PNL, USR, UDMR și minorități, coaliția din decembrie nu mai există, nu mai funcționează.

Domnul Dacian Cioloș are mandatul de a coagula o majoritate, astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare când expiră termenul de zece zile”, a spus liderul UDMR după încheierea întâlnirii cu premierul desemnat.

Florin Cîțu: Nu a fost nicio concluzie. Am spus și la această întâlnire că cei care au demis guvernul să găsească o soluție

ACTUALIZARE ORA 18:30 Președintele PNL Florin Cîțu a declarat miercuri, după discuțiile cu premierul desemnat Dacian Cioloș, că au fost doar discuții fără „nicio concluzie”. Cîțu a spus că i-a transmis lui Dacian Cioloș că este responsabil pentru formarea unei majorități și că această majoritate ar trebui să fie formată din partidele cu care USR a dat jos guvernul.

„Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și pentru președintele Klaus Iohannis care a făcut această desemnare. Nu a fost nicio concluzie. Am spus și la această întâlnire că cei care au demis guvernul să găsească o soluție. Am primit mandatul domnului Cioloș că dorește să refacă coaliția și să mai discutăm. Nu s-a discutat nimic despre ministere, despre altceva”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele PNL a precizat că i-a transmis lui Dacian Cioloș că majoritatea cu care ar trebui să formeze guvernul este PSD-AUR.

„Suntem astăzi aici să discutăm, dar am spus de câteva ori în discuția de astăzi. Atunci când USR l-a propus premier la Cotroceni pe domnul Cioloș înseamnă că avea și o majoritate în spate. De acea revin la această majoritate PSD-AUR-USR. În spatele deciziei de a fi propus ca premier a fost acest lucru. Responsabilitatea găsirii unei majorități este a lui Dacian Cioloș”, a declarat Cîțu.

„Nu a fost o negociere a fost o discuție. Am convenit două lucruri: responsabilitatea este a domnului Cioloș, a doua responsabilitate este a coaliției AUR-PSD-USR din partea căreia domnul Cioloș e desemnat. Pentru alte discuții va trebui să merg în Partidul Național Liberal. Vom avea mâine o ședință de BEX”, a mai spus Cîțu.

Acesta a spus că „PNL va face o nominalizare de premier când va avea o majoritate.”

S-au încheiat negocierile fără nicio concluzie

ACTUALIZARE ORA 18:10 Premierul desemnat Dacian Cioloș a plecat de la sediul PNL, după aproape o oră de discuții cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

„Nu s-a ajuns la nicio concluzie, nu s-a luat nicio decizie”, a spus Cioloș, grăbit să plece la sediul USR unde va susține o declarație de presă.


Știrea inițială

ORA 17: Premierul desemnat Dacian Cioloș a ajuns la sediul PNL.

„Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale. Nu am venit să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii de coaliție, ci ce sunt ei dispuși să ofere României. Le ofer un parteneriat pentru a forma o majoritate în Parlament”, a declarat Dacian Cioloș, la sosirea la sediul PNL.

Înainte de întânirea cu Cioloș, președintele PNL Florin Cîțu nu a vrut să facă declarații de presă. Întrebat dacă ia în calcul refacerea coaliției, liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat „nu iau în calcul nimic”.

Cioloș a spus, marți, că dacă nu va reuși refacerea coaliției cu PNL și UDMR, atunci există două variante - fie să meargă înainte la testul votului cu un guvern monocolor minoritar USR, fie să depună mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis.

Liberalii au avut marţi seara o şedinţă online de Birou Permanent Naţional. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că preşedintele liberalilor, Florin Cîţu, nu are un mandat din partea partidului pentru întâlnirea de miercuri, însă surse din partid spun că PNL nu va susține un guvern Cioloș în Parlament.

„Sigur va merge preşedintele partidului (la discuţii - n.r.). Nu există un mandat, pentru că astăzi am avut o discuţie (cu liberali - n.r.) din toată ţara pentru a vedea şi opinia fiecăruia dintre ei. (...) Nu ştiu ce îi va spune Florin Cîţu mâine lui Dacian Cioloş. (...). Va fi o discuţie la sediul PNL. Domnul Cioloş a fost invitat, în urma unei discuţii, să se întâlnească mâine, pentru că îl tot suna pe Florin Cîţu. Au decis să se întâlnească. Eu aşa ştiu că se vor întâlni la sediul PNL. Posibil să vină şi Kelemen Hunor. Eu aşa ştiu”, a afirmat Vîlceanu la Digi 24.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...