AUR cere interzicerea importurilor de cereale din Ucraina și tranzitul acestora prin România

Data publicării:
Președintele AUR George Simion ține o pancartă în care cere oprirea importurilor de cereale ucraienne, în Parlamentul României, pe 18 aprile 2023.
Președintele AUR George Simion cere interzicerea importurilor de cereale din Ucraina. Foto: George Călin/Inquam Photos

Preşedintele AUR, George Simion, cere interzicerea importurilor de cereale din Ucraina şi tranzitul acestora prin România şi a explicat că refuzul PSD de a acţiona în acest sens i-a determinat pe deputaţii AUR să voteze pentru moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, informează Agerpres.

"Nu a făcut ce am cerut noi şi PSD nu interzice importurile de cereale din Ucraina", a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, George Simion.

Liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, susţine că PSD a cerut doar o suspendare temporară a importurilor de cereale din Ucraina, o măsură considerată insuficientă de AUR.

"PSD susţine că va cere suspendarea temporară a importurilor de cereale. Toate importurile de cereale din Ucraina s-au făcut fără respectarea legislaţiei în vigoare, fără să ţină cont că aceste cereale sunt excesiv chimizate, că nu răspund normelor europene şi, implicit, româneşti, că au fost puse pe piaţă la un preţ de dumping, care i-a falimentat pe fermierii români. PSD ar vrea interzicerea temporară, nu interzicerea importului, nu interzicerea tranzitului, aşa cum ar fi normal. Ministrul Daea spune că se va vedea cu omologul ucrainean pentru a discuta această chestiune. Ne vom trezi cu aceleaşi minciuni. Ministrul ucrainean al Agriculturii este într-un turneu european de recâştigare a bunăvoinţei statelor care au ajuns la capătul răbdării în această criză a cerealelor: Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia şi Bulgaria. Ciudat este că România, prin care au tranzitat 60% din cereale, mai are încă răbdare pentru că aşa i se cere de la Bruxelles. (...) Guvernul Ciucă încearcă să-i liniştească pe români, pentru a uita subiectul, aşa cum s-a întâmplat cu Canalul Bâstroe", a spus Claudiu Târziu.

Marți, PSD a transmis într-un comunicat că va solicita în coaliția de guvernare suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina.

"PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară", au precizat social-democrații.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusă de USR şi Forţa Dreptei, a fost respinsă, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor. Pentru moţiune au votat 83 de deputaţi, 174 "împotrivă" şi unul s-a abţinut.

USR şi Forţa Dreptei au cerut prin moţiunea simplă - intitulată "De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească" - demiterea ministrului, "pentru ca agricultura să devină punctul forte al României".

 

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri