Video Aurescu, despre scandalul Bâstroe: Este grav că în acest context apar narative care susțin că nu ar mai trebui să sprijinim Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - CONFERINTA - PRESEDINTIA SUEDEZA A CONSILIULUI UE -
Ministrul de externe Bogdan Aurescu. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, marți, într-o intervenție la Digi24, că a solicitat „foarte clar” părții ucrainene să înceteze orice lucrări de adâncire pe Brațul Chilia sau pe Canalul Bâstroe dacă acestea există. Șeful diplomației române s-a arătat însă îngrijorat că în contextul discuțiilor despre adâncirea canalului „apar narative în spațiul public care susțin că nu ar mai trebui să acordăm sprijinim Ucrianei”.

„Asta e o chestiune care e cu totul separat de această discuție legatăd e Bâstroe care trebuie rezolvată între ministerele de resort din cele două țări”, a spus ministrul de Externe.

Citește și Un deputat PSD a cerut ca România să nu mai ajute Ucraina. Postarea a fost ulterior editată. Ciolacu: A avut o opinie greșită

Aurescu a fost întrebat despre atacurile venite dinspre colegul său de guvern, Sorin Grindeanu, însă a spus că nu vrea să intre „în dispute politice”.

„Nu vreau să intru în dispute politice pe subiecte atât de serioase care țin de politica externă a României. Eu vreau să se soluționeze cât mai repede această chestiune și nu vreau să dau titluri de presă”, a spus Aurescu.

Acesta a reluat acțiunile MAE în legătură cu scandalul Bâstroe și a precizat că partea ucraineană a cerut „o rundă de consultări tehnice între specialiștii din ministerul transporturilor din România și din Ucraina.”

„Eu am spus deja că MAE nu are competențe să verifice la fața locului care sunt adâncimile pe Dunăre. Tot ceea ce a ținut de MAE noi am făcut foarte prompt. Am informat Comisia Europeană, de asemenea am cerut în mod foarte prompt părții ucrainene să clarifice aceste informații care au apărut, am discutat inclusiv cu omologul meu Kuleba și i-am cerut lămuriri. Luni am cerut din nou clarificări pentru informațiile care au apărut între timp, acum aceste aspecte trebuie verificate de autoritățile competente. Este motivul pentru care tot luni am solicitat accesul în Ucraina a navelor AFDJ care se află în subordinea Min. Transporturilor care să verifice la fața locului dacă sunt lucrări de adâncire.

Noi am solicitat foarte clar că dacă există astfel de lucrări de adâncire ele să înceteze imediat. Este foarte grav că în acest context apar narative în spațiul public care susțin că nu ar mai trebui să acordăm sprijinim Ucrianei. Asta e o chestiune care e cu totul separat de această discuție legatăd e Bâstroe care trebuie rezolvată între ministerele de resort din cele două țări.

Partea ucraineană a și propus în discuția de ieri să existe o rundă de consultări tehnice între specialiștii din ministerul transporturilor din România și din Ucraina.

Eu nu vreau să intru în disupte politice de acest gen pentru că nu consider că e corect. 

Măsurătorile din câte știu durează ceva vreme, după care aceste măsuri trebuie interpretate din punct de vedere tehnic. Prin urmare trebuie să așteptăm să vedem care este rezultatul acestor discuții tehnice și a acestor măsurători și vom lua toate măsurile diplomatice.”, a mai spus ministrul de externe al României.

Citește și Ucraina consideră brațul Chilia al Dunării „cale navigabilă interioară”. Proiect-mamut de dragare pe o porțiune de 95 de kilometri

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri