Sari la conținut

Autonomia Ținutului Secuiesc. UDMR: CSM şi-a depăşit atribuţiile constituţionale exprimând o opinie politică pe un proiect de lege

 

Uniunea Democrată Maghiară din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de poziţia CSM în privinţa proiecului de autonomie al Ţinutului Secuiesc. CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, exprimându-şi un punct de vedere politic, într-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege apărut în presă. CSM nu are voie să se comporte ca un actor politic”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, remis Mediafax.

În opinia UDMR, „poziţia CSM încalcă grav libertatea presei şi libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept şi principiile separării puterii”.

În comunicat se arată că, în nenumăratele decizii asupra libertăţii de exprimare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a arătat că acest drept „acoperă nu numai informaţiile şi ideile primite favorabil sau cu indiferenţă ori considerate inofensive, dar şi acele care şochează sau deranjează” şi că „acestea sunt cerinţele pluralismului, toleranţei, spiritului deschis, fără de care nu există societate democratică”.

Calificarea de către CSM a dezbaterii publice a unui subiect de interes public ca fiind un „potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului justiţiei şi o agresiune la principiile statului de drept„ constituie o gravă ingerinţă şi încălcare a dreptului la libertatea de exprimare şi a libertăţii presei, consideră UDMR.

UDMR solicită public prezentarea de către CSM a unui raport (pe anul 2013 şi pe cel în curs) în privinţa aplicării efective a prevederilor constituţionale în domeniul utilizării limbii materne în justiţie: numărul cazurilor în care s-a utilizat limba maternă – maghiară - (în cazurile civile, administrative şi penale), strategia CSM în privinţa asigurării utilizării limbii materne în justiţie, resursele umane şi materiale alocate de CSM în acest sens şi demersurile realizate de CSM pentru promovarea în rândul comunităţii minoritare etnice a utilizării limbii materne în justiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc vehiculat în presă, că lansarea în spaţiul public a unor teme ce depăşesc cadrul constituţional în ceea ce priveşte justiţia reprezintă „o agresiune la principiile statului de drept”.