Autostrăzile și drumurile care se construiesc în România vor avea internet de mare viteză

Data publicării:
autostrada internet
Codul Comunicațiilor va fi votat în Parlament. Foto: Profimedia Images

Codul Comunicaților va fi completat cu mai multe amendamente adoptate de deputați în comisiile de specialitate, printre care obligația autorităţilor ce asigură servicii publice de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier de a construi sau moderniza infrastructura fizică pentru reţelele de comunicaţii electronice de mare viteză.

Codul Comunicaţiilor Electronice a fost inițiat de guvern și este un act normativ care va simplifica viaţa operatorilor de telecom atunci când îşi extind reţelele, dar care oferă şi drepturi noi pentru utilizatorii finali. Legea va intra la vot în Camera Deputaților.

În comisii, au fost adoptate mai multe amendamente depuse de deputatul PNL George Tuță prin care autorităţile ce asigură servicii publice de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier au obligaţia să construiască sau să modernizeze infrastructura fizică pentru reţelele de comunicaţii electronice de mare viteză. Amendamentele admise sunt următoarele:

  • În cadrul proiectelor de construire, modernizare şi reabilitare a autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale şi variantelor ocolitoare, constructorul sau administratorul au obligaţia să asigure şi construirea sau, după caz, modernizarea infrastructurii fizice pentru reţelele de comunicaţii electronice de mare viteză. (...) Finanţarea construirii ori modernizării infrastructurii fizice pentru reţelele de comunicaţii electronice de mare viteză se va face din bugetul persoanei juridice care desfăşoară activităţi de interes public naţional în domeniul administrării drumurilor naţionale şi autostrăzilor concesionate ori, după caz, din bugetul persoanei juridice de interes strategic naţional care asigură serviciul public de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier.
  • Prin derogare de la prevederile art. 25, condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la infrastructura fizică prevăzută la alin. (1) nu se supun aprobării ANCOM.
  • Persoanele juridice prevăzute la alin. (1) acordă acces la infrastructura fizică menţionată la acelaşi alineat, în condiţii obiective, transparente, proporţionale şi nediscriminatorii, tuturor furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice care solicită accesul în vederea construirii, instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării unor elemente ale reţelelor publice de comunicaţii electronice de mare viteză.

Președintele comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sărmaş, anunță într-un mesaj pe Facebook că legea „intră în linie dreaptă spre aprobare”.

Obiectivele principale ale acestei legi sunt:

  • crearea cadrului de reglementare, care să asigure instalarea și utilizarea rețelelor de viteze mari și asigurarea unei concurențe durabile pe piață;
  • obținerea de beneficii pentru utilizatori și interoperabilitatea serviciilor electronice;
  • furnizarea de servicii de înaltă calitate și la prețuri accesibile, astfel încât utilizatorii să aibă posibilitatea de alegere efectivă;
  • este reglementată obligativitatea furnizorilor de a anunța explicit și în mod gratuit utilizatorii cu privire la amenințările de securitate specifice și semnificative, dar și cu măsurile pe care aceștia le pot lua;
  • o protecție mai ridicată pentru beneficiari - furnizorii de servicii de comunicații electronice vor avea obligativitatea de a pune la dispoziția utilizatorilor o serie de informații pre-contractuale, precum o fișă de sinteză care va conține principalele informații din contract.
  • se reglementează explicit obligația furnizorului ca la momentul prelungii contractuale să pună la dispoziția utilizatorului final informații cu privire la cele mai bune tarife pentru serviciile furnizate. De asemenea, utilizatorii finali vor beneficia de drepturi extinse atunci când vor alege să își porteze numărul de telefon sau să se transfere la un alt furnizor de internet.

Un alt aspect important este că noile reglementări vor contribui la o mai bună eficiență de utilizare a frecvenței radio, făcând posibilă utilizarea în comun a spectrului de 2 sau mai mulți utilizatori.

  • Accesarea serviciului de urgență 112 se va putea realiza și printr-un serviciu de conversație totală (adică servicii de conversație multimedia) în timp real și va putea fi utilizat de persoanele cu afecțiuni auditive sau de vorbire.

După ce va fi adoptat de Camera Deputaților, Codul Comunicaților va merge la Senat, care este cameră decizională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri