Avertismentul CE | Dragnea reacționează criticându-i pe oficialii europeni

Data actualizării: Data publicării:
170510_CEX_PSD_dragnea_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a transmis, luni, un avertisment României în ceea ce privește abaterea de la obiectivele bugetare pe termen mediu și a formulat o serie de recomandări, pentru 2017 și 2018, pentru oficialii de la București. În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, acuză Bruxelles-ul că aplică reguli diferențiate țărilor membre UE.

170510_CEX_PSD_dragnea_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În Europa se vorbește pe două voci despre disciplină financiară. Când Franța sau Spania depășesc pragul de deficit de 3% nu se supără nimeni. Când România are cea mai mare creștere economică din UE, ni se vorbește din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai puțin exacte. Eu cred că regulile trebuie să fie la fel pentru toți”, a declarat Liviu Dragnea, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, deoarece salariile românilor sunt „de 2-3-4 ori mai mici decât ale europenilor”, se impune majorarea acestora, „pentru a stopa plecarea tinerilor din țară”.

Despre creșterea salariilor tinerilor se vorbește și într-un comunicat transmis de PSD. În plus, purtătorul de cuvânt al social-democraților, Adrian Dobre susține că „creșterea de 5,7% din această perioadă” validează programul de guvernare al PSD. „În aceste condiții, sugestiile care evocă restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate”, se arată în comunicatul PSD.

Comisia Europeană a transmis luni după-amiază un avertisment cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.

CE a formulat și o serie de recomandări, în diferite domenii, de care țara noastră ar trebui să țină cont în perioada următoare.

Nu este pentru prima dată când liderul PSD critică pozițiile partenerilor europeni. În februarie 2017, când CE prognoza pentru România o creștere economică, în 2017, de doar 4,4% și un deficit de 3,6%, Dragnea spunea: „Îmi aduc aminte că şi în 2013, şi în 2014, şi în 2015 existau temeri din partea unor instituţii internaţionale”.

Ulterior, în aprilie 2017, șeful PSD a vorbit despre „un plan” de decredibilizare a Guvernului Grindeanu. „Există un plan pentru a decredibiliza Guvernul nostru care a fost alimentat cu faptul că nu o să avem venituri pentru Legea salarizării, că nu o să putem să facem veniturile pe care le-am prognozat, că nu o să avem creşterea economică prognozată şi acest scandal cu pensiile pentru a genera în Comisia Europeană ceva nemaiauzit, nemaiîntâlnit, neprevăzut în Tratat şi anume pentru a forţa Comisia Europeană să declanşeze o procedură de deficit excesiv pe prognoză. Adică, să nu aştepte sfârşitul anului şi să spună că de acum declanşăm procedura de deficit excesiv pentru că noi credem, după toate semnalele care vin din spaţiul public din România, că Guvernul nu va realiza ţinta de deficit. Acesta e de fapt planul, este un plan complex, urât, cu care o să ne batem”, declara Dragnea, la o televiziune de știri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri