Avertismentul lui Liviu Dragnea pentru Tudorel Toader

Data publicării:
170510_CEX_PSD_dragnea_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea, spune că dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este „un om corect şi de bună-credinţă”, atunci va desecretiza raportul făcut în cadrul ministerului cu privire la dispariţia unor dosare din arhiva SIPA. În caz contrar, încrederea pe care o are în el va fi „aproape de zero”, a spus președintele PSD.

170510_CEX_PSD_dragnea_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ştiu şi eu că în 2007 a fost un raport făcut la Ministerul Justiţiei, cred, care se referea la acea spargere sau acea dispariţie a unor dosare din această arhivă. Ministrul Justiţiei actual, că poate să desecretizeze măcar acel raport într-o primă fază, dar eu am mai spus că poate arhiva asta ar trebui desecretizată, ar trebui identificată şi desecretizată”, a spus Liviu Dragnea la un post de televiziune, citat de News.ro.

Președintele PSD a mai spus că dacă au existat persoane care au folosit acele informaţii pentru a şantaja şi influenţa decizii ale justiţiei înseamnă că s-a petrecut unul dintre cele mai urâte lucruri în România ultimilor ani.

Faptul că cineva ar fi putut sa folosească acele informaţii pentru a şantaja, pentru a influenţa decizii ale justiţiei, mie mi se pare unul dintre cele mai urâte lucruri care s-au întâmplat în România în ultimii ani. Şi poate, într-adevăr dacă aşa este, şi din păcate se pare că s-ar putea ca aşa să fie, acesta poate să fie unul din cele câteva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom şi aşa mai departe”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor

Liviu Dragnea a adăugat că va discuta cu colegii săi despre arhiva SIPA, discuţie ce va avea ca finalitate nişte acţiuni, astfel încât această problemă să nu mai existe în România.

Mie mi se pare mult prea important să pot să mă arunc să spun ce trebuie făcut astăzi, în seara asta. Am vorbit deja cu mulţi colegi, mâine o să începem să discutăm serios să vedem care sunt căile care să ne ducă la o finalitate. Să începem discuţia despre acest subiect şi să finalizăm cu nişte acţiuni, cu nişte fapte şi, în final, această problemă să nu mai existe în România. Dacă şi acum în România se mai folosesc acele informaţii pentru a infuenţa deciziie justiţiei şi poate, nu numai ale justiţiei, atunci nu o să ne mai vindecăm niciodată. Poate fi dureros, poate fi greu, poate fi foarte greu, dar totuşi e o provocare din faţa căreia nu trebuie să plecăm”,a subliniat președintele PSD.

El a mai spus că „trebuie cumpănit foarte bine dacă se merge pe desecretizare, dacă se topeşte, dacă dispare pentru că cel mai important este ca judecătorii din România să nu mai poată să fie influenţaţi, presaţi, ameninţaţi, şantajaţi înainte să ia o decizie”.

Întrebat cum vede activitatea ministrului justiţiei, Tudorel Toader, Liviu Dragnea a spus că acesta ar trebui să desecretizeze măcar raportul MJ privind dispariţia unor documente din arhiva SIPA.

O să fiu foarte scurt şi o spun cu tot respectul cuvenit pentru cariera dumnealui şi pentru pregătirea dumnealui: dacă şi în acest subiect legat de noul scandal, cel mai proaspăt scandal care a apărut acum cu arhivele SIPA, dacă nu face nici măcar gestul de a desecretiza raportul, atunci încrederea mea în dumnealui va fi aproape de zero. Dacă va face lucrul ăsta atunci înseamnă că este de bună credinţă şi este un om corect, care chiar vrea să participe la acest proiect pe care noi l-am început după 11 decembrie”, a conchis Liviu Dragnea.

Evenimentul Zilei a scris că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri