Sari la conținut

Bâlbâieli pe legea defăimării

Cosmin Prelipceanu: Este o lege care are inclusiv sancţiuni, explicaţi-ne!

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD: Ce fel de sancţiuni?

Cosmin Prelipceanu: Amenzi.

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD: Nu are nici o sancţiune, niciun fel de amendă. În forma iniţială, legea într-adevăr avea câteva lucruri legate de sancţiuni. Acum, legea, în urma amendamentelor depuse de preşedintele Liviu Dragnea nu are niciun fel de sancţiune. Absolut nici un fel de sancţiune.

Europarlamentarul PSD a fost contrazis de un senator UNPR.

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD: „Da, arătaţi-mi! Aveţi ultima formă a legii? Să văd!”

Sebastian Grapă, senator UNPR: „Art. 19, alin. 1. Defăimarea socială constituie contravenţie şi se sanţionează cu amendă de la 1000 la 30.000 de lei dacă vizează persoana fizică, respectiv cu amendă de la...”.

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD: „Este legea veche, vă rog să vă uitaţi pe legea actualizată în urma amendamentelor depuse. Eu vă garantez că acest articol nu există”.

Articolul a fost într-adevăr eliminat în şedinţa comună a comisiilor pentru drepturile omului şi cea juridică. Şi înlocuit cu un altul depus chiar de Liviu Dragnea. Acesta prevede că defăimarea socială se sancţionează conform Ordonanţei Guvernului privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Adică amendă de la 400 la 4000 de lei, daca vizată e o persoană fizica şi de la 600 la 8000 lei, dacă vizat e un grup social.

Europarlamentarul PSD a revenit a doua zi cu noi explicaţii, susţinându-şi în continuare punctul de vedere.

Viorica Dăncilă: „Dar, această lege nu introduce ea niciun fel de sancţiune. Ordonanţa 137 este o ordonanţă care este în vigoare”.

Ultimele modificări pe textul legii au fost făcute pe 9 februarie. Pentru că raportul comisiei a ajuns câteva ore mai târziu în plen, liberalii au contestat procedura parlamentară şi au ameninţat că vor ataca la Curtea Constituţională legea.