Sari la conținut

De ce a participat Bănicioiu la inaugurarea barocamerei inutile de la Floreasca

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Băniciou (PSD) a declarat, vineri, că barocamera de la Spitalul de Urgenţă Floreasca a fost cumpărată în 2013, cu un an înainte ca el să vină la Ministerul Sănătăţii, precizând că, în calitate de ministru, a participat la toate inaugurările la care a fost invitat.

NICOLAE BANICIOIU agerpres_8071280

„Licitaţiile acolo au început undeva cu 15 ani înainte de a fi eu ministru. Barocamera a fost ultima achiziţionată, în 2013. Achiziţionată, echipată şi cumpărată şi montată. Eu am venit ministru în 2014, în martie”, a declarat Bănicioiu, întrebat dacă ştia de problemele care sunt la aparatura pentru Secţia de arşi de la Spitalul Floreasca. 

Potrivit News.ro, el a mai spus că a participat la inaugurarea barocamerei, aşa cum a participat la toate inaugurările la care a fost invitat în calitate de ministru al Sănătăţii.

„În primul rând, ne-am lămurit cine a achiziţionat-o, tocmai pentru că informaţia era falsă. Eu am fost şi de-a lungul mandatului meu am participat la toate acţiunile, evident, şi, unde timpul mi-a permis, din lumea medicală. Orice inaugurare, orice discuţie cu medicii, orice prezenţă în spital creată de o oportunitate de genul acesta am folosit-o. Deci m-am dus şi acolo. Am mai fost, nu numai când a fost şi presa atunci, la acea inaugurare, am fost şi cu câteva luni înainte şi chiar am avut o discuţie foarte apăsată atunci întrebându-i de ce a început proiectul în urmă cu 15 ani, dacă nu mă înşel 15 sau 16 ani, de ce nu e finalizat. Asta a fost contribuţia mea legat de acest proiect, deci nu proiect. Deci nu proiect, nu am stabilit şi repet s-au stabilit şi cum va funcţiona şi ce echipamente se vor lua în urmă cu mulţi ani, chiar de mulţi care au acuzat în perioada respectivă sau m-au acuzat pe mine, probabil uitaseră, şi le-am spus de ce mai aveţi nevoie pentru a finaliza proiectul. Eu am participat la o invitaţie... În acest moment nu ştiu de ce nu funcţionează”, a mai spus Bănicioiu. 

Liviu Dragnea îl acuză pe Vlad Voiculescu

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că ar trebui întrebat actualul ministru al Sănătăţii de ce nu funcţionează nici în acest moment barocamera. 

„Noi discutăm de o ţară care n-are guvern acum? Discutăm de o ţară care are un guvern de un an şi ceva de zile şi are şi pe cineva la Ministerul Sănătăţii. Acolo trebuie pusă întrebarea de ce, după un an şi ceva de zile, acest loc nu funcţionează. Nu trebuie să răspundă şi ministrul Sănătăţii?”, a spus Dragnea.

Citiți și Istoricul barocamerei de la Floreasca, cumpărată pentru terapii antiîmbătrânire

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, săptămâna trecută, că nu crede că barocamera de la Spitalul Floreasca va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave. Potrivit lui Voiculescu, aceasta este mai potrivită pentru tonifierea organismului, pentru tratamente antiaging, cel mult pentru tratarea arsurilor uşoare.

„Grija noastră este să o mutăm de acolo, pentru că avem nevoie de spaţiul respectiv. Grija noastră este ca acea secţie să funcţioneze în interesul pacienţilor. Ce se întâmplă cu barocamera? Ne-ar plăcea să fie folosită, înţelegem că poate fi folosită pentru alte scopuri, nu pentru pacienţii cu arsuri grave, ne-ar plăcea ca spitalul să-i găsească o utilizare la un moment dat. Dacă mă întrebaţi pe mine, vă răspund că sunt uşor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper să o poată folosi cumva. În rest este o chestiune care ţine de o investigare a Parchetului”, a precizat ministrul.

La aceeaşi conferinţă, Vlad Voiculescu a spus că, în cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai mulţi răniţi ar fi trimişi în străinătate, în ţară putând fi îngrijiţi 10-20.

Istoricul barocamerei

Barocamera Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei şi a fost achitată în 10 zile de livrare, nefiind nici funcţională, nici instalată, deşi există un proces-verbal de punere în funcţiune, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.

Furnizor este firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat că este deţinută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea, aceştia având împreună Clinica Medicală "Academica".

Barocamera a fost furnizată în 3 decembrie 2013 şi a fost achitată în 13 decembrie, raportul Corpului de control menţionând că, aparent, sunt respectate prevederile legale conform cărora plata trebuie făcută în baza unor documente, dar acestea sunt de fapt nereale, "barocamera nefiind pusă în funcţiune de furnizor" şi că, în consecinţă, aceasta nu trebuia achitată.

În 24 mai, Guvernul a anunţat sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcţiune a barocamerei de la Unitatea de Arşi a Spitalului Floreasca şi pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL, precizând că verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii confirmă că Secţia de Arşi de la Floreasca nu este încă pe deplin funcţională.

În 27 mai, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem - faţă de faptă - în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca.