Barna, despre gafa lui Caramitru privind Holocaustul: Postarea are logică, comparația a fost greșită

Data actualizării: Data publicării:
dan barna andrei caramitru

Dan Barna a vorbit marți seară, la Digi24, despre gafa consilierului său în încercarea de a atrage atenția cu privire la emigrarea masivă a românilor. În argumentul său, Andrei Caramitru a comparat plecarea românilor în străinătate cu Holocaustul. „Nu apără nimeni comparația. A fost greșită și stupidă. Postarea are logică, comparația a fost greșită”, a spus președintele USR.

Dan Barna a spus că lui Andrei Caramitru are să-i reproșeze „o dificultate și o naivitate în a învăța jocul politic”.

„Andrei Caramitru a folosit total neinspirat și greșit o metaforă, argumentând efectele unei guvernări PSD. Acea comparație cu plecarea atâtor români în diaspora, că în fiecare an pierdem un oraș mare, el a comparat-o ca un Holocaust. E o comparație nefericită. Lucru pe care nu-l vedem la ceilalți politicieni, și l-a asumat, șia- cerut scuze, a admis că a făcut o greșeală. Este o greșeală, fără nicio discuție. Andrei spune lucrurile pe nume și deseori sare calul în terminologie. Lucru pe care i l-am reproșat și eu, voi avea o discuție cu el în cursul zilei de mâine. Lucrurile sunt foarte clare aici. Dacă vă uitați la ultimele două postări, își asumă explicit că a făcut o tâmpenie. Nu este ceva în spate, ceva negativ. E o greșeală pe care omul și-a asumat-o”, a spus Dan Barna, la Jurnalul de seară.

Întrebat dacă USR-ului i se aplică alt standard față de alți politicieni, liderul partidului a răspuns că vorbește de „asumarea și recunoașteterea greșelii. Asta nu vedem. Vocabularul de la PSD... nu e nimic de comparat acolo”.

„Recunoașterea unei greșeli și asumarea ei, atunci când se întâmplă, e un lucru rar în politică. Asta se întâmplă la USR, asta e diferența”, a adăugat el.

„Nu apără nimeni comparația, a fost greșită și stupidă. Postarea are logică, comparația a fost greșită. România pierde un oraș mare în fiecare an, prin guvernarea PSD. În fiecare an un oraș din România se mută în vest. Acela a fost mesajul, care a fost îngropat de comparație nefericită”, a mai spus președintele USR.

„Acel termen este unul care nu mai aparține dezbaterii publice, este un termen încărcat de drama unui popor. Este un termen pe care trebuie să-l respectăm”, a precizat Dan Barna.

Andrei Caramitru: Ambasadorul David Saranga mi-a acceptat scuzele. Îi mulțumesc

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a reacţionat, luni, la ceea ce a scris pe Facebook Andrei Caramitru, consilierul preşedintelui USR, care comparase emigraţia românilor cu Holocaustul, diplomatul precizând că „moartea a milioane de oameni nevinovaţi nu trebuie minimalizată, iar atrocităţile războiului nu trebuie să-şi găsească locul în campania electorală a vreunui partid”.

Marți seară, Andrei Caramitru a postat următorul mesaj: „Îi mulțumesc excelentei sale Ambasadorului David Saranga pentru discuția de azi și că mi-a acceptat scuzele pentru greșeala de exprimare de ieri. I-am reafirmat prietenia mea pentru comunitatea evreiască din România - și am agreat sa păstram un dialog cât se poate de prietenesc și pozitiv pe viitor.”

Ce a postat Andrei Caramitru despre Holocaust?

Andrei Caramitru a postat, luni, pe Facebook, un comentariu despre victimele corupţiei, iniţial făcând o comparaţie cu Holocaustul, apoi eliminând termenul:

„Corupţia ucide şi distruge. Ştim asta. Ştiţi însă care e dimensiunea? Un genocid uriaş. In fiecare an: 100’000 de morţi, 200’000 de oameni care pleacă in diaspora, 100’000 de oameni care fug din zonele sărace controlate de mafia PSD către oraşele mari din ţară. Un oraş cât Cluj-ul care moare sau fuge. In fiecare an. Pentru ca ei să stea in vile mari, să îşi facă vacanţele in Brazilia, să îşi plaseze amantele pe salarii mari la stat.- Anual, 100’000 de oameni mor din cauza lor. In Romania avem 2000 de morţi la 100’000 de locuitori. In Europa de Est doar 1500. Ca sa nu comparam cu Europa de Vest unde este doar 1000- Din cei 100’000 - 1000 mor în accidente din cauza lipsei drumurilor. Şi 700 de copii. Restul - din cauza corupţiei din sistemului de sănătate. Rata mortalităţii infantile este dublă fata de UE. La fel a accidentelor auto mortale- 200’000 de oameni emigreaza anual - 100’000 fug din zonele sărace PSD către oraşe anual (cf. studiilor Băncii Mondiale). Nu fiţi complici la crima asta uriaşă. Votati pe 26Mai”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri