Băsescu: Dacă aș fi fost în locul lui Orban, în loc să bat câmpii cu alegerile anticipate, aș pregăti mărirea de pensii eșalonată

Data actualizării: Data publicării:
basescu la digi

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat la Digi24 „că pensiile pot fi mărite” însă „cu consecințe grave”. România poate împrumuta bani pentru a mări pensiile, însă vor fi consecințe în inflație și în reducerea credibilității României pe piețele externe, iar asta va mări dobânzile la împrumuturi, explică Traian Băsescu.

Orice lege poate fi prorogată și orice decizie politică poate fi deasupra realităților economice. Eu privind la capacitatea de îndatorare a României, spun un lucru simplu: pot fi mărite pensiile, cu consecințe grave, dar pot fi mărite. România poate împrumuta bani pentru a mări pensiile.

Pe de altă parte, este clar că vor fi consecințe în inflație, în reducerea credibilității României pe piețele externe pentru că toți ne vor ști nevoiți să împrumutăm încontinuu sume mari și asta va mări dobânzile la împrumuturi, iar cei care vor plăti vor fi beneficiarii de pensii și în inflație și în rambursarea creditelor. Pentru că se va scurta timpul de împrumut. Când te arunci să-ți creezi o datorie publică imensă și continuă, toți care îți împrumută bani știu asta și consecințele vor fi în scumpirea creditelor pentru România.

În orice caz, aplicarea legii pensiilor este exact filmul pe care l-au făcut grecii înainte să intre în criză. Se pare că nu am învățat nimic din povestea greacă.

Îl apreciez pe Orban că începe să aibă curaj să spună. Eu dacă aș fi în locul lui, probabil că aș merge pe o explicare de data asta, nu ca în 2010, a nevoii de eșalonare a acestei creșteri și în loc să bat câmpii cu alegeri anticipate, aș pune tot efortul aparatului administrativ în pregătirea de proiecte în așa fel încât să pot compensa mărirea de pensii eșalonată cu o absorbție excepțională de 4, 5, 6 milioane de euro din fonduri europene în anul următor. Este singura pârghie pe care o au să poată compensa această creștere explozivă a pensiilor. Când vorbesc de creștere explozivă nu vorbesc de o creștere de 40%, ci de o creștere eșalonată de 10, 15% din 6 în 6 luni, să nu producă un șoc în nevoia de împrumuturi”, explică Traian Băsescu, fost președinte al României.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, într-un interviu la HotNews.ro, că majorarea alocațiilor și a pensiilor depinde de evoluția economiei. El a spus că își dorește creșterile prevăzute pentru pensii și salarii, însă nu va fi luată nicio decizie „care să afecteze evoluția economiei pe termen lung”.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri