Băsescu îl îndeamnă pe Dragnea să demisioneze din Parlament: Ai curaj?

Data publicării:
traian basescu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PMP Traian Băsescu îl îndeamnă pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să urmeze exemplul său din 1996, când a demisionat din Parlament pentru că era cercetat în dosarul „Flota”.

traian basescu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Acum 21 de ani, nimic despre prezumţia de nevinovăţie. Ce zici Dragnea, ai curaj să repeţi şi tu acest discurs în plenul Camerei Deputaţilor?”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook, reproducând şi fragmente din discursul în care şi-a anunţat demisia, în 9 aprilie 1996.

„În calitate de om politic al opoziţiei, nu am dreptul să las actualului Guvern şansa de a justifica nematerializarea acuzaţiilor false pe care mi le-a adus prin propria-mi imunitate parlamentară. În calitate de om politic responsabil, nu am dreptul să întreţin suspiciunea electoratului asupra probităţii mele, cu atât mai mult cu cât, adesea, mi-am afirmat nevinovăţia. În calitate de deputat de Vaslui, trebuie să dovedesc urmaşilor răzeşilor lui Ştefan cel Mare că, în septembrie 1992, au votat un om cinstit. În calitate de deputat, am obligaţia să contribui la apărarea prestigiului instituţiei supreme a democraţiei autohtone, Parlamentul României. În calitate de părinte, am obligaţia să asigur copiilor mei dreptul de a fi, în continuare, mândri de tatăl lor. În calitate de marinar al flotei maritime române, am obligaţia să demonstrez echipajelor de la bordul navelor petroliere ale ţării, alături de care adesea am înfruntat natura, că am rămas acelaşi comandant aspru, dar drept, care a ştiut şi ştie ce este demnitatea şi onoarea”, a afirmat deputatul Traian Băsescu în 1996, în plen.

El a mai afirmat că, din aceste motive, dar şi pentru a proba că niciodată nu a făcut din imunitatea parlamentară o pavăză pentru ilegalităţi, cu deplină încredere în justiţie, dar şi în corectitudinea actelor sale din timpul guvernării, demisionează din Parlament.

Traian Băsescu a demisionat din Camera Deputaţilor în 9 aprilie 1996, dar a fost ales din nou parlamentar la alegerile din noiembrie acelaşi an.

DNA a anunţat, luni, că a început urmărirea penală a liderului PSD, Liviu Dragnea, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 are ca principal scop obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice, prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru favorizarea dirmei Tel Drum.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a precizat că în acest dosar prejudiciul este de aproximativ 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro, bani obţinuţi prin fraudarea fondurilor europene.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri